Onlajn vodič kroz lepote Fruške Gore

Izvor: Politika, 05.Maj.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Onlajn vodič kroz lepote Fruške Gore

Zaljubljenici u vojvođanski nacionalni park napravili sajt na srpskom i engleskom jeziku kao početnu stanicu za upoznavanje kulturnih, istorijskih i prirodnih vrednosti ovog podneblja

Pritisnut teskobom gradske svakodnevice, Nikola Arežina, grafički dizajner zaposlen u marketingu, otišao je pre nekoliko godina na odmor u fruškogorsko selo Divoš, gde je njegova porodica devedesetih izbegla iz Sarajeva. Posle mesec dana se potpuno oporavio od stresa i klijenta, pa je svaki >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sledeći put produžavao boravak u okrepljujućem ambijentu. Pošto mu posao dozvoljava da radi kod kuće, već šest godina odlazi na Frušku Goru u maju i vraća se u Novi Sad tek u novembru. U obilasku manastira, jezera i livada s prijateljima rodila se ideja da se ove lepote zabeleže i podele s drugima.

Manastir Mala Remeta 

Ove godine su osnovali „Fruškać”, nezavisno, dobrovoljno udruženje entuzijasta i zaljubljenika u prirodu. Uz mnogo dobre volje i volonterskog rada, bez sponzora, uoči prvomajskih praznika, proradio je portal fruskac.net, početna stanica za upoznavanje kulturnih, istorijskih i prirodnih vrednosti ovog podneblja. U verziji na srpskom i engleskom jeziku, obuhvata više od 130 zanimljivih lokacija podeljenih u 10 kategorija: manastiri, jezera, izvori, ribnjaci, izletišta, livade, vodopadi, spomenici, vidikovci i razno. Veoma je korisna interaktivna mapa Fruške gore sa prikazanim lokacijama i njihovim kratkim opisima, koja predstavlja odličan način za istraživanje podneblja.

 

Jezero Moharač kod Erdevika

Preostalo je još 200 do 300 lokacija koje treba da se obrade. Sledeći cilj je povezivanje sa sličnim organizacijama. Plan je da se u saradnji sa nacionalnim parkom pokrene akcija čišćenja. Na interaktivnu mapu bi mogle da se postavljaju lokacije gde se nalazi smeće, da se olakša posao.

Portal izgleda kao tipičan onlajn turistički vodič, ali je zamisao da postane mnogo više od toga.

Paprati u Grgurevcima 

– Za ozbiljnije akcije biće potrebna novčana pomoć. Imam ideju da se sela i lokalne zajedice uključe i razvijaju eko-turizam, koji je svetski trend, da vršimo obuku i na sajtu napravimo bazu smeštaja. Zatim, postoje udruženja koja proizvode divne stvari, a mi možemo da im pomognemo da prodaju preko interneta; ili da podignemo ekološku svest ljudi na selu tako što ćemo u svakoj kući da prikupljamo plastiku i papir i kad se skupi velika količina, da se proda i kupe računari za seoske škole – iznosi Arežina neke od ideja.

Na pitanje koje je mesto na Fruškoj gori njegovo omiljeno odgovara:

– Meni se sve sviđa, a najviše susreti sa ljudima i neke potpuno zaboravljene priče, na primer o Rohalj bazama,koje su dobile ime po porodici Rohalj,koja je čuvala u podzemnim zemunicama ljude od nacista. Ili spomenik Pinkiju. Kad neko tu ostavlja smeće, to mi je kao da ga baca po grobu.

J. Kavaja

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.