Okupljanje srpskih džedaja

Izvor: Politika, 18.Jun.2011, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okupljanje srpskih džedaja

Prva konvencija fanova popularne filmske sage „Ratovi zvezda” biće održana danas u SKC-u u Beogradu

Natpisom „Nekada davno, u dalekoj, dalekoj galaksiji....”, počinjali su svi filmovi serije „Ratova zvezda” („Starwars”), a danas, u srcu glavnog grada Srbije, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, na jednom mestu okupiće se poštovaoci i zaljubljenici u ovu popularnu filmsku sagu.

Po ugledu na događaje koji se duže od tri decenije organizuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << po Americi, Evropi a sve u slavu najpoznatijih Lukasovih junaka, i Beograd je, zahvaljujući fanovima do sada snimljenih šest filmova-epizoda o džedajima, robotima i princezama, dobio dan posvećen filmskim junacima.

Kako ističe Nemanja Ćalić, jedan od organizatora konvencije fanova, predviđen je celodnevan program.

– Radićemo od 11 do 21 sat. Biće održano pet predavanja o najrazličitijim aspektima „Ratova zvezda”. Malo li je reći da su pojedini predavači znanje i ljubav prema ovoj sagi utkali u svoje magistarske radove – dodaje Ćalić.

Fanovi i poštovaoci će uživati u eksponatima: od figurica-privezaka do kostima koje će nositi drugi fanovi, knjigama, muzici,audio-vizuelnom materijalu, ostalim kolekcionarskim rekvizitima...

Ulaz je besplatan, i kako dodaju organizatori među kojima je i pevač Marko Bulat, učesnik TV šou programa „VIP Srvajver”, predviđene su nagrade, a biće organizovana i razmena kolekcionarskih predmeta.

– Malo smo zakasnili jer je maj mesec „Ratova zvezda”. Tada su održane sve premijere od 1977. godine, kada je prikazan prvi film „Nova nada”. Nadamo se da će ovo postati tradicionalni događaj – nada se Ćalić.

Džordž Lukas je prvi deo serije naučnofantastičnih filmova, nazvan „Ratovi zvezda: nova nada” snimio 1977. godine. Lukasovo delo je ubrzo steklo armiju ljubitelja širom sveta, što je uticalo da „Ratovi zvezda”postanu fenomen pop kulture.

Usledili su „Imperija uzvraća udaraca” i „Povratak džedaja”, da bi se reditelj Lukas, inače i producent i scenarista serijala, odlučio da poštovaoce obraduje sa tri nove epizode o događajima koji prethode delu iz 1977. godine, inače četvrtoj epizodi. Snimio je: „Fantomsku pretnju”, „Rat klonova” i „Osveta Sita”.

Za februar sledeće godine Lukas je najavio da sprema stare epizode u novom ruhu – „Ratove zvezda” u 3D tehnologiji! Neka sila bude sa vama, rekli bi junaci i fanovi ovih filmova.

A. C.

objavljeno: 19.06.2011

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Junaci "Ratova zvezda" čekali prevoz sa Beograđanima

Izvor: Blic, 19.Jun.2011, 17:00

BEOGRAD - Junaci planetarno poznate filmske sage “Ratovi zvezda” Dart Vejder, Imperijalni Jurišnik i Čubaka sišli su danas među Beograđane...Njih trojica sačekivali su posetioce Star wars fan konvencije održane u Velikoj sali SKC "Beograd”, ali su na kratko stajali i na tramvajskoj stanici...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.