Odsednite u Van Gogovoj Sobi

Izvor: Mondo, 12.Feb.2016, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odsednite u Van Gogovoj "Sobi"

Na Institutu umetnosi u Čikagu sada je moguće ući u sobu identičnu onoj kakvu je prikazao Van Gog na čuvenoj slici "Spavaća soba" (The Bedroom).

Foto: artic.edu

Naime, na ovom Institutu napravljena je replika njegove slike, u prirodnoj veličini, a sadrži apsolutno sve detalje koje je čuveni slikao prikazao: na zidovima se vide pokreti četkice, izlizane zelene daske na podu, a nameštaj je takođe baš kao na slici.

Pomenutu sobu je moguće iznajmiti, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << po ceni od deset dolara za noć.

Inače, Vinsent Van Gog je na pomenutoj slici naslikao svoju sobu u Arlesu, Francuska. Ta prostorija ga je inspirisala da u periodu od 1888. do 1889. godine izradi tri takve slike, ali je prva oštećena nakon završetka. Drugu i treću sliku je naslikao kako bi sačuvao originalnu uništenu - jedna je nastala tokom njegovog boravka u psihijatrijskoj bolnici, druga je bila poklon za njegovu majku i sestru.

U svakom slučaju, oni koji odsednu u ovoj sobi, sasvim sigurno će imati osećaj kao da "putuju" kroz vreme. Soba koju je moguće iznajmiti smeštena je izvan kampusa muzeja Instituta umetnosti u Čikagu, a inače je deo većeg stana.

Slobodni termini za rezervaciju mogu se pratiti na Facebook stranici Instituta.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.