Od Boga data da leči ljude

Izvor: Glas javnosti, 15.Avg.2009, 02:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Boga data da leči ljude

GORNJA TREPČA - Kao za većinu banja u Srbiji, i za Atomsku banju u Gornjoj Trepči vezuje se legenda po kojoj je neki srpski junak, vraćajući se iz boja na Kosovu, pored jednog izvora pod planinom Vujan ostavio svog konja koji je bio na umoru. Zatim, kako to u legendama ide, konj je pio vodu sa izvora, oporavio se, naišli su monasi i sve to videli te su i sami počeli da piju lekovitu vodu... i, eto priče i o Atomskoj banji Gornja Trepča koja traje i do danas. Naravno, važno za priču o banji >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << je i to što je ona od prošle godine prva privatizovana banja u Srbiji i to, tvrde mnogi, veoma uspešno i može poslužiti kao primer privatizacije kakva bi trebala da bude.

Vlasnik sebe lečio

Suvlasnici Atomske banje u Gornjoj Trepči ne beže od činjenice da se banja nalazi na zemljištu manastira Vujan koje je država konfiskovala 1946. godine i spremni su da isplate nadoknadu SPC.

- Dva dana nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora otišao sam u manastir Vujan sa konkretnim predlogom kako da se reši problem. Sve je stavljeno na papir i poslato Sinodu SPC koji će doneti konačnu odluku o našem predlogu - ističe Borivoj Jakovljević, suvlasnik banje iz Novog Sada, koji je pre desetak godina u banji i sam našao lek za svoje zdravstvene probleme nakon saobraćajnog udesa.

U bolesti se priča istina

- Od multipla skleroze bolujem od 1976. godine i od tada sam se lečio u mnogim banjama i ustanovama, ali bez uspeha. Na kraju, 1994. godine, jedna lekarka u Igalu me je gotovo krijući posavetovala, Bog joj je dao zdravlje, da dođem u ovu banju za koju do tada nisam znao i od tada redovno dolazim u Gornju Trepču. Meni je pomogla, a za sve ove godine baš sam se nagledao istine o tome koliko voda ove banje pomaže. Čovek nikada ne sme da laže, a u bolesti posebno, te ovo što kažem je božja istina, a istina je da sam video dečaka Stanislava iz Vlasenice da je ovde prohodao, baš kao i dečak Miloš Lukić iz Kraljeva i mnoge druge, a ovo što sam još živ, mogu da zahvalim ovoj vodi od Boga datoj da leči narod - kaže Radovan Jovanović (54) iz okoline Bosanskog Šamca koji od 1994. godine dva puta godišnje posećuje banju.

Prvu radost ovih dana doživela je i Vidosava Ćosović iz Beograda koja je u banju dovela ćerku Slađu (47), potpuno nepokretnu od rođenja.

- Posle samo nekoliko terapija ćerka je počela da se koristi desnom rukom koju nikada nije pomerala i to je pravo čudo - kroz plače i priča Vidosava Ćosović.

Slične priče imaju i Budimir Milinković (88) iz Aranđelovca kome je voda banje Gornja Trepča pomogla nakon teškog saobraćajnog udesa, a lekovita voda banje je bila i ostala jedini spas i za Miloša Vasića (27) koga već godinama u Gornju Trepču dovodi majka Olgica, kao i za mnoge druge iz Italije, Republike Srpske, Crne Gore, Nemačke, Rusije... kojima je voda banje u Gornjoj Trepči poslednja nada.

Prvo kupanje krajem 19. veka

Od kada je Tanasije Nikitović iz Gornje Trepče krajem 19. veka sazidao prvi bazen za kupanje bolesnih, pa do danas, kroz banju je prošlo mnogo onih koji su tu tražili lek svojoj muci. Na kraju, prošle godine, Atomska banja Gornja Trepča je privatizovana i mnogi su ubeđeni da je time učinjen korak dalje ka potpunoj afirmaciji ove banje u svetu. Da je to tako, ali i da je privatizacija banje jedna od retko uspešnih privatizacija u Srbiji, govore korisnici banje i uslovi u kojima se oni danas leče, ali i suvlasnici banje Borivoj Jakovljević, Zoran Kaplanović i Miloš Stanković.

- U kupovinu većinskog kapitala banje uložili smo 1,7 miliona evra jer smo u daljem razvoju Atomske banje Gornja Trepča prepoznali dobru poslovnu priču. Jedna od obaveza iz kupoprodajnog ugovora bila je da u narednom periodu uložimo još 6 miliona dinara, a mi smo, pored ispunjavanja ove obaveze, uložili i još dodatnih 110 miliona dinara u kompletno renoviranje smeštajnih objekata, nabavku vrhunske medicinske opreme, uređenju banje... i efekti su već vidljivi jer je u ovom trenutku posećenost banje veća za 25 odsto u odnosu na prošlu godinu. Kada smo preuzeli banju zatekli smo 45 zaposlenih, a danas u banji radi 85 radnika među kojima je najviše vrsnih medicinskih stručnjaka. U narednim godinama pokuljaćemo da dovedemo što više stranih gostiju, posebno iz Italije, Rusije, Nemačke i Engleske, ali pri tome i te kako vodeći računa i o domaćim gostima.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.