ODRŽANA KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI BEKIMA FEHMIJUA

Izvor: Kurir, 22.Jun.2010, 19:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODRŽANA KOMEMORACIJA POVODOM SMRTI BEKIMA FEHMIJUA

BEOGRAD - Komemoracija povodom smrti poznatog glumca Bekima Fehmijua održana je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) u Beogradu, a komemoraciji su prisustvovali njegova supruga Branka Petrić, sin Uliks, kolege i prijatelji.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović rekao je na komemoraciji da je doprinos Bekima Fehmijua jugoslovenskoj kinematografiji nemerljiv i najavio da će Kinoteka u septembru organizovati retrospektivu njegovih filmova.

Reditelj Puriša >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Đorđević rekao je da ga je Bekim Fehmiju podržavao da film "Pavle Pavlović" vrati iz "bunkera" i da ga je učio da se ne plaši, što mu je mnogo pomoglo.

Prema njegovim rečima, taj film je zbog Bekima bio pozvan u inostranstvo i prikazan u Muzeju moderne umetnosti (MOMA) u Njujorku.

Teatrolog Jovan Ćirilov je istakao da je otišao veliki glumac i čovek, koji je uvek bio iznad ovdašnjeg primitivizma i da je Bekim Fehmiju jedan od najboljih glumaca svoje generacije.

- Svestan svog rada, Bekim je puno zaradio, a da nikada nije jurio za novcem. Bio je moderan glumac, ali ipak patrijahalan u poštovanju pravih vrednosti, rekao je Ćirilov.

On je dodao da je Bekim Fehmiju bio ponosan na svoje albansko poreklo, bio je "potišten kada su Albanci na Kosovu patili, ali isto tako tužan i kada su Srbi trpeli teror".

Filmski kritičar Milan Vlajčić osvrnuo se na uloge Bekima Fehmijua, a posebno na ulogu u filmu "Skupljači perja" Aleksandra Saše Petrovića, koja ga je i proslavila.

- Zablistao je u Ateljeu 212 u predstavi "Nastojnik" Harolda Pintera, u režiji Arse Jovanovića, a to je prva Pinterova predstava u bivšoj Jugoslaviji. Ipak, najveći domet je imao u "Skupljačima perja" i "Specijalnom vaspitanju" (Gorana Markovića) - rekao je Vlajčić.

Glumac Branislav Lečić rekao je da je svoj prvi filmski kadar podelio upravo s Bekimom, u filmu "Specijalno vaspitanje", i istakao da je mnogo naučio od njega.

Lečić je ocenio da je, kada je u pitanju nacionalnost i poreklo Bekima Fehmiua, on bio "najveći Srbin među Albancima i najveći Albanac među Srbima".

Glumac Bekim Fehmiju izvršio je samoubistvo vatrenim oružjem 15. juna u svom stanu na Zvezdari, a kremiran je 17. juna na Novom groblju u Beogradu. Njegov pepeo je, po glumčevoj želji, prosut u Bistricu kod Prizrena, gde je, uz Beograd, proveo najveći deo života.

Fehmiju je rođen 1. juna 1936. godine u Sarajevu. Studirao je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu do 1960. godine, u klasi profesora Mate Miloševića.

Proslavio se ulogom Bore u filmu "Skupljači perja". Pored Jugoslavije, glumio je i u drugim evropskim državama, posebno Italiji, gde se proslavio u TV seriji "Odisej". Imao je dugogodišnji ugovor sa italijanskim producentom Dinom de Laurentisom i sarađivao sa Džonom Hjustonom, Avom Gardner, Dirkom Bogartom i Šarlom Aznavurom.

Bio je oženjen glumicom Brankom Petrić, s kojom ima dva sina, Hedona i Uliksa, takođe glumca.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.