Izvor: B92, 10.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O ličnim dokumentima Jovanke Broz

Beograd -- Rasim Ljajić razgovarao sa udovicom predsednika SFRJ Jovankom Broz o problemima njenih ličnih dokumenata.

Ministar za ljudska i manjinska pravarazgovarao je i o stvarima koje su joj oduzeti neposredno posle smrti Josipa Broza. Titova udovica od dokumenata sada ima samo ličnu kartu izdatu 1979. godine. Pokušaćemo da izdejstvujemo da dobije osnovna lična dokumenta, za početak zdravstvenu knjižicu, a pokrenućemo i postupak da se vidi šta je sa stvarima koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odnete iz kuće u Užičkoj, rekao je Ljajić Beti.

Jovanka Broz je prenela ministru Ljajiću da je vojna bezbednost mesec dana nakon Titove smrti, u junu 1980. godine, iz vile u Užičkoj 15 odnela sve njegove i njene lične stvari, dokumente, knjige, kao i novac, ušteđevinu supružnika Broz. Mesec dana kasnije, u julu 1980. godine, i ona je iseljena iz Užičke 15.

On je još rekao da se i dalje javljaju ljudi iz cele bivše Jugoslavije, ali i drugih zemalja koji nude pomoć ili iskazuju solidarnost sa Jovankom Broz.

Radove na popravci kuće u kojoj živi Jovanka Broz finansira Savet ministara SCG.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.