Izvor: Luftika.rs, 30.Nov.2022, 15:06

Novosadski klinci izbegavaju fizičko, ne umeju da potrče, bleje u telefone i kompjutere

Moderan način života, u kojem primat ima upotreba upotreba tehnologije – kompjutera, mobilnih telefona, tableta i televizora, potpuno je promenio naše životne navike i prouzrokovao da većinu dana provodimo u sedećem položaju.
Ovakva pogubna promena životnog stila i manjak fizičke aktivnosti, koja je prepoznata kao globalni problem, ima poguban uticaj na ljudsko zdravlje, a još poraznija je činjenica da se najmlađe generacije, praktično čim progledaju, ne odvajaju od elektronskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << uređaja.
Predavanja o štetnosti sedentarnog načina života Upravo sa ciljem osvešćivanja mladih i promene ovih štetnih navika održavaju se predavanja u 6 osnovnih škola u Novom Sadu, u okviru projekta „Sedentarne navike mladih i njihov uticaj na koštano zglobni sistem“ koji se realizuje u saradnji sa Gradskom upravom za zdravstvo.
Predavanja će biti održana u OŠ „Кosta Trifković“, OŠ „Vasa Stajić“, OŠ „Đura Jakšić“, OŠ „Svetozar Marković Toza“, OŠ „Sveti Sava“ i OŠ „Nikola Tesla“.
Osnovne teme grupnog zdravstveno vaspitnog rada biće upoznavanje adolescenata sa pojmom sedentarnog načina života, uticaj fizičke neaktivnosti na rast i razvoj, sa posebnim akcentom na koštano zlobni sistem i načina za redukovanje sedentarnih navika, piše Blic.
Fizička aktivnost neophodna za normalan rast i razvoj Fizička aktivnost je jedna od osnovnih ljudskih potreba za funkcionisanjem i održavanjem zdravlja, koju je važno svakodnevno upražnjavati, posebno u periodu adolescencije, jer je neophodna za normalan rast i razvoj.
U današnje vreme, kada savremena tehnološka dostignuća predstavljaju dominantan predmet interesovanja, jedan od najvećih problema kod adolescenata je način na koji provode slobodno vreme.
Ono je uglavnom ispunjeno gledanjem televizije, korišćenje računara i mobilnih telefona.
Adolescenti sve više izbegavaju časove fizičkog vaspitanja Fizička neaktivnost već decenijama je prepoznata kao globalni zdravstveni problem.
Brojna istraživanja na ovu temu upozoravaju da smanjen nivo fizičke aktivnosti ili njegovo odsustvo imaju značajan negativan uticaj na zdravlje.
S druge strane, fizička aktivnost, koja pri tome ne podrazumeva isključivo amatersko ili profesionalno bavljenje sportom, ima brojne benefite po zdravlje (fizičke, socijalne, emocionalne).
Višegodišnje iskustvo u zdravstveno vaspitnom radu u školama pokazalo je da učenici viših razreda osnovnih škola često izbegavaju časove fizičkog vaspitanja, koji su za neke od njih i jedini izvor fizičke aktivnosti.
Iz tog razloga neophodan je rad sa adolescentima na promociji fizičke aktivnosti.
Izvor: Blic
Nismo imali internet, mobilni, konzole i 160 kanala, ali imali smo prijatelje

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.