Izvor: Luftika.rs, 08.Dec.2022, 16:38

Novosadski Medicinski fakultet uveo besplatne uloške u toaletima

Žene u Srbiji imaju sve teži pristup higijenskim sredstvima, a da to ne bude tako, pobrinuo se kolektiv „Ženska incijativa“, koji je sa upravom tri fakulteta u Srbiji obezbedio studentkinjama besplatne higijenske uloške u toaletima visokoškolskih ustanova.
Tako se novosadski Medicinski fakultet pridružio Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i Beogradu i time postao treća visokoškolska ustanova u zemlji sa besplatnim i svima dostupnim higijenskim ulošcima, piše 021.rs.
Reč >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << je o akciji koju na nivou Srbije i regiona sprovodi kolektiv „Ženska inicijativa“, uzimajući u obzir da većinu upisanih na pomenutim fakultetima čine upravo studentkinje.
Borba protiv „menstrualnog siromaštva“ Cilj Ženske inicijative je borba protiv sve prisutnijeg „menstrualnog siromaštva“, koje se ogleda u težem pristupu higijenskih sredstava ženama u Srbiji. Dostupnost higijenskih uložaka pojačava dostojanstvo i solidarnost u društvu.
„Studentski parlament Medicinskog fakulteta i njihove aktivne studentske organizacije u saradnji sa matičnom upravom fakulteta, kao i aktivistkinjama Ženske inicijative obezbedili su besplatne higijenske uloške za naredni period u svakom ženskom toaletu na samom fakultetu.
Uzimajući u obzir da Medicinski fakultet ima više od 80 odsto studentkinja, tačnije više od 4.500 upisanih studentkinja u akademsku godinu, što je slično kao na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, Ženska inicijativa ohrabrila je tim putem oko 9.000 studentkinja da nisu same i da je menstruacija sasvim prirodan i biološki proces“, poručuje Ženska inicijativa.
Podrška uprave fakulteta kroz tribinu i besplatne PAPA testove Osim distribucije uložaka, Medicinski fakultet podržao je Žensku inicijativu i kroz tribinu „Pink flag“ i delenje besplatnih PAPA testova.
„91,8 odsto ispitanica Filozofskog fakulteta kroz rezultate upitnika smatra da se značajno povećala svest o menstrualnom siromaštvu, kao i njenoj normalizaciji samim uvođenjem higijenskih uložaka, gde je i Sara Krivokuća kao studentska predstavnica Medicinskog fakulteta u Novom Sadu prepoznala značaj same inicijative i sprovela ideju sa ostalim kolegama iz Studentskog parlamenta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu“, poručuju aktivistkinje.
Izvor: 021.rs
Ova zemlja je prva u Evropi u kojoj se tamponi i ulošci više neće plaćati

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Novosadski Medicinski fakultet treća ustanova u Srbiji koja je uvela besplatne i dostupne uloške

Izvor: NoviSad.com, 08.Dec.2022

Medicinski fakultet u Novom Sadu postao je treća visokoškolska ustanova u Srbiji sa besplatnim i svima dostupnim higijenskim ulošcima. Reč je o akciji koju na nivou Srbije i regiona sprovodi „..

Nastavak na NoviSad.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.