Novi pomak u lečenju HIV virusa

Izvor: Mondo, 04.Nov.2014, 14:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi pomak u lečenju HIV virusa

Francuski naučnici otkrili su genetski mehanizam za takozvano spontano lečenje HIV virusa, a ovo otkriće moglo bi da pruži novu strategiju u borbi protiv side.

Foto: Guliver/Getty/Thinkstock

Kod dvojice muškaraca, koji nisu imali simptome bolesti, virus koji izaziva sidu je inaktivisan zahvaljujući promenama u genetskom kodu virusa unutar ljudskih ćelija, navodi se u istrazivanju.

Do promena je najverovatnije došlo zahvaljujući stimulaciji jednog enzima, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << što bi u budućnosti moglo da pomogne u razvoju lekova koji bi imali isti efekat.

"Ovo otkriće predstavlja put za izlečenje", rekao je koautor studije Didije Raul iz francuskog Instituta za zdravlje i medicinska istraživanja.

Nijedan od dvojice muškaraca, od kojih je jedan dijagnostifikovan kao HIV pozitivan pre 30 godina, a drugi 2011. godine, nikad nije pokazivao simptome bolesti, a virus nije bilo moguće detektovati analizama krvi.

Kod oba pacijenta, virus nije mogao da se umnožava zbog promena u DNK kodu, za koji istraživači veruju da je rezultat spontane evolucije između ljudi i virusa koja se naziva "endogenizacija".

"Mi verujemo da izlečenje ovog virusa može da se dogodi endogenizacijom HIV kod ljudi. Verujemo da dugotrajno prisustvo DNK virusa može da dovede do izlečenja i zaštite od HIV", napisali su francuski naučnici.

Raniji pristup lečenju bio je potpuno suprotan, odnosno cilj je bio da se uklone svi tragovi HIV virusa iz ljudskih ćelija.

Naučnici ne veruju da su dva pacijenta jedinstven slučaj ili da je fenomen nov.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.