Izvor: Luftika.rs, 01.Sep.2023, 15:10

Nova runda poziva za vojne vežbe, stižu u neprepoznatljivim belim kovertama

Mnogi očekuju neprijatno iznenađenje iz ruku poštara.
Javnost u Srbiji je poprilično zainteresovana jer se ovih dana priča o pozivima za vojne vežbe, a koje su planirane za početak septembra. Kako nam je ispričao jedan od rezervista iz Kraljeva koji je dobio poziv, pozive je doneo poštar u belim sudskim kovertama.
– Iskreno, nisam ni pomislio da bi u njoj mogao biti poziv za vojnu vežbu. Mislio sam da mi je stiglo nešto od suda, možda neka kazna ili tako nešto. Ali, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << sam otvorio video sam da piše da moram da se javim u kasarnu 4. septembra – kaže ovaj Kraljevčanin.
Ovo je posebno zanimljivo, jer su se ranije pozivi pakovali u tzv. plave koverte, i po tome su i bili prepoznatljivi.
Pozivi koji se ovih dana upućuju rezervistima za vojne vežbe su već drugi put u ovoj godini. Prvi krug je odrađen u proleće. A prema našim saznanjima reč je o vojnim vežbama u trajanju od deset dana.
U većem broju slučajevima, rezervisti ih obavljaju u kasarnama koje su smeštene u gradovima odakle dolaze.
– U zavisnosti kojem rodu vojske pripadaju, u te kasarne se i u upućuju. Dan uglavnom većina njih provodi u kasarnama, a onda jedan broj, ne svi, budu pušteni kućama da se prespavaju, ukoliko stanuju u blizini. Ostali su u spavaonama u kasarni – ispričao nam je jedan od rezervista koji je prošle godine bio na vojnoj vežbi.
Za sada se ne zna koliko je tačno muškaraca dobilo poziv, a u okviru obuke koju budu imali sticaće osnovna vojnička znanja, od vežbi na poligonima, rukovanja oružjem a obuka može podrazumevati i vežbe za nišandžije, razne poslužioce, medicinsko osoblje, vozače.
Šta sve ovo znači za ljude koji budu dobili pozive, da li će morati da odsustvuju sa posla i da li će im to biti opravdavano, da li će moći da izbegnu obuku, i šta će biti ako se ne odazovu? Ovo su samo neke od nedoumica sa kojima se potencijalni rezervisti suočavaju.
Svi oni koji su u radnom odnosu, a pozvani su na vežbu, dobijaće uobičajenu platu. To znači da će zaposleni za vreme trajanja obuke primati platu u visini svoje prosečne zarade u prethodnih 12 meseci. Zapravo, poslodavac je u obavezi da isplati uobičajenu platu, što će mu Vojska Srbije refundirati.
Takođe, zaposlenim osobama biće plaćeni i svi prateći troškovi: putni, zdravstveno osiguranje, smeštaj i hrana. Takođe, njima pripada i naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje.
Oni koji su pozvani na vežbu, a samostalno obavljaju delatnost, isplata naknade vrši se u visini osnovice od koje plaćaju doprinos za obavezno socijalno osiguranje.
U slučaju da je reč o poljoprivrednicima i privrednicima, moguće je odlaganje ukoliko u domaćinstvu nema drugih članova sposobnih za privređivanje.
Ali, ispostavilo se da odlaganje nije dovoljno precizirano. Pa smo tako imali slučaj samohranog oca koji je dobio poziv za vojnu vežbu, a koji nije hteo da ga izuzme od odlaska na vežbu, iako je u vojnom odseku predočio da nema ko drugi da brine o njegovom detetu.
Odazivanje na poziv na obuku je obavezno. Ukoliko se ipak neko ogluši o poziv, a izostanak ne opravda, može da očekuje i prinudno privođenje, ali i kaznu koja je utvrđena zakonom. Ona može da bude i novčana i zatvorska, tačnije od 10.000 do 50.000 dinara, ili 60 dana zatvora.
Vojna obaveza, načelno, važi za osobe do 65 godina starosti, a zakonska odredba o novom načinu popunjavanju rezervnog sastava uvedena je nakon što je 2011. godine služenje vojnog roka postalo dobrovoljno, a ne obavezno.
Izvor: Nova.rs
Otvoreno pismo profesionalnih srpskih vojnika predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.