Izvor: B92, 15.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova pilula za mršavljenje

Vašington -- Američke Agencija za kontrolu lekova odobrila je slobodnu prodaju pilula "alaj".

Pilula koja će se izdavati bez recepta, prema tvrdnji proizvođača, kompanije "Glakso Smit Klajn", ubrzava sagorevanje masti za 50 odsto. Mnogo je preparata koji pomažu pri mršavljenju, ali američka vlada smatra da je ovo prva pilula koja će se izdavati bez recepta a koja zaista deluje.

Pilula pod nazivom "alaj" uzima se uz obrok i jednostavno blokira apsorpciju masti.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Doktor Artur Frenk, sa Univerziteta Džordž Vašington, smatra da je pilula "vrlo delotvorna, ali samo uz želju da se zaista izgubi višak kilograma". Naime, korisnici moraju i da vežbaju, kao i da jedu slabokaloričnu i posnu hranu.

Proizvođač tvrdi da će svi koji budu uzimali pililu "alaj" izgubiti 50 odsto masnih naslaga više od onih koji su na običnoj dijeti.

Međutim, ima i kritičara vladine odluke koji smatraju da je odobreni medikament opasan i da izaziva predkancerozne promene tkiva.

Doktor Sidni Vulf, iz organizacije Pablik sitizen, upozorava da je šteta što je zaključeno da je lek bezbedan, jer proizvođač ne krije da očekuje bar pet miliona mušterija.

Među neželjenim efektima upotrebe pilule "alaj" navedena je dijarea, ali samo ukoliko se jede premasna hrana.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.