Izvor: Luftika.rs, 27.Apr.2023, 11:45

Nova godina, stari problemi: Za ovaj posao dnevnica u Srbiji i do 50 €, naših radnika nema

Težak i vrlo iscrpljujući posao koji mnogi ni u ludilu ne žele da rade.
Ipak, onaj ko nije probao ne zna dobre i loše strane berbe malina, a jedna od boljih je sasvim sigurno vreme provedeno pod otvorenim, uglavnom sunčanim nebom.
Poslednjih godina sve češće čujemo da je teško i gotovo nemoguće pronaći radnike za sezonu berbe, te da su vlasnici malinjaka bili prinuđeni da podižu satnice i dnevnice.
Ove godine otkupna cena po svemu sudeći biće niža nego prethodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << dve godine, a dnevnica se kreće oko cifre od 5 hiljada dinara pa i 50 evra za dan berbe.
Ukoliko se sa vlasnicima malinjaka dogovorite za njihovu hranu, onda možete očekivati da je dnevnica nešto niža od pomenutih cifara.
Kako nema dovoljno naših ljudi zainteresovanih za ovaj posao, malinari se sve češće odlučuju da unajme radnike iz Azije, Istočne Evrope, pa čak i Afrike.
I malinari su svesni težine ovog posla, ali smatraju da se berbom može fino zaraditi.
Malinar Vladan Rajaković rekao je za Kurir televiziju da će njegov prinos ove godine biti dosta bolji, ali da ostaje problem radne snage.
– Sneg, srećom, nije naštetio ovogodišnjem rodu. Uglavnom, moje maline su plaćene, znam iz drugih izvora da neki imaju tih problema. Ove godine prvi put možda ulazim u problem jer ću morati da imam radnike, dosad sam brao sa ukućanima. Problem može da bude u ceni koju nagađamo da će biti 200-300 dinara, pa ne znam kako ću se uklopiti s radnicima. Još nisam pokušavao da ih tražim. Bilo je teško naći ih iako je dnevnica bila i do 5.000 dinara, mnogima je deo roda propao u nedostatku radne snage – požalio se Rajaković.
Kilogram malina ove godine kao kilo sveže junetine, cena i do 850 dinara!

Nastavak na Luftika.rs...






Povezane vesti

Dnevnica i preko 50 evra, ali niko neće da radi! Iako nude opasnu zaradu, smeštaj i hranu poslodavci ove sezone u strašnom problemu

Izvor: Blic, 28.Apr.2023, 11:41

Posla nikad više, a radnika nikad manje. Ovih dana sve češće vidimo oglase u kojima se traže radnici, naročito oni mladi za poslove u omladinskim zadrugama, kao i za sezonske poslove poput berača malina, borovnica.. Poslodavci nude i više nego pristojne dnevnice, mnogi čak nude i smeštaj i...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.