Nobel za ključ dugovečnosti

Izvor: Mondo, 11.Okt.2016, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nobel za "ključ" dugovečnosti

Nobelova nagrada za medicinu ove godine otišla je biologu Jošinoriju Ohsumiju koji je otkrio ćelijski mehanizam koji je "krivac" za starenje. Da li su nar, kurkuma i crno grožđe "tajna" dugovečnosti?

Foto: Guliver/Getty images/Thinkstock

  Naše telo ostaje zdravo zahvaljujući ćelijama koje "proždiru" toksične otpade, boreći se tako protiv propadanja, od onog na banalnom nivou kao što je pojava bora, do demencije. Da li određene namirnice mogu da pomognu?
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Crveno vino, nar i kurkuma i grožđe. 

Autofagija bukvalno znači "samoproždiranje", i to je nešto što naše ćelije stalno rade, smanjujući tako oštećenja i oslobađajući naš organizam toksina.

Japanski biolog Jošinori Ohsumi dobio je Nobelovu nagradu za medicinu za rad na otkrivanju kompleksnog mehanizma koji stoji iza ovog ćelijskog "reciklažnog" sistema. Ovo otkriće značajno je zato što nas autofagija održava zdravima. A ako ne funkcioniše kako treba, doprinosi razvoju dijabetesam demencije, leukemije, Parkinsonove bolesti...

Ono što prepoznajemo kao starenje (bore, gubitak sluha, pa i rak) uzima maha upravo kad ovi procesi počnu da slabe sposobnosti ćelije da "reciklira" ćelijski otpad.

Još jedna ključna uloga autofagije je u vezi sa proteinima. U telu, proteini se nalaze u 3D obliku.

Ukoliko se ne "spakuju" kako treba, formiraju se velike grudve koje oštećuju nerve, čime doprinose na primer razvoju simproma Parkinsonove bolesti - tremoru, usporenom, ukrućenom kretanju, slabljenju čula mirisa, vrtoglavicama.

A abnormalna akumulacija proteina u mozgu povezana je i sa različitim formama demencije koja se očitava u slabljenju memorije, lošijim verbalnim sposobnostima, slabljenju sposobnosti rasuđivanja ali i lošijem društvenom funkcionisanju.

Kad bi naučnici uspeli da pronađu mehanizam kojim bi stimulisali autofagiju, mogli bi efikasno da uspore, možda čak i spreče starenje. Ali, taj trenutak ipak nije toliko blizu...

Ono što se danas zna jeste da postoje prirodni načini da ovaj proces ćelijske reciklaže održimo efikasnim što je duže moguće. Nar, kurkuma, crno grožđe i vino po svoj prilici doprinose tom procesu, ali još nije poznato u kolikoj meri, prenosi "Gardijan".

Osim toga, pomaže i restriktivan unos kalorija. Ako smanjimo unos kalorija na 70 odsto uobičajenog, to će pomoći u održavanju ovog ćelijskog mehanizma i potencijano nam produžiti životni vek, ili bar sprečiti razvoj širokog spektra bolesti.

Vežbanje takođe pomaže efikasnost autofagije. Bar sudeći prema rezultatima eksperimenata tokom kojih su laboratorijski miševi trčali na minijaturnim trakama za trčanje...

Vežbajte sa namaMONDO fitnes

Ok, znali smo već da voće, povrće, crno vino i vežbanje imaju pozitivne efekte po zdravlje. Pitate se zašto je to za Nobelovu nagradu? Zato što sad bolje razumemo ZAŠTO je to tako. A istorija je pokazala da napredak civilizacije u velikoj meri zavisi od radoznalih, velikih umova.

Sledeći korak biće otkrivanje lekova ili intervencija koje mogu da nam pomognu da duže ostanemo zdravi. Ili, ako ne sledeći - onaj tamo. Prvi je napravljen, to je najvažnije.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.