Njegovo veličanstvo pešak: Trajno zeleno svetlo za one koji prelaze ulicu

Izvor: B92, 18.Maj.2023, 10:55

Njegovo veličanstvo pešak: Trajno zeleno svetlo za one koji prelaze ulicu

Visbaden planira malu saobraćajnu revoluciju.

Automobil odavno nije u fokusu gradskih saobraćajnih stručnjaka u Nemačkoj. Nakon što se sve više gradova i opština odlučivalo za nove biciklističke staze, sada je fokus na pešacima.

Neki gradovi sada čak planiraju uvođenje radikalnog prvenstva prolaza na pešačkom prelazu, piše fenix-magazin.de.

"Let it go – alijansa za atraktivan pešački saobraćaj" naziv je projekta koji je realizovan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od maja 2021. do aprila 2023. godine. Za projekat se prijavilo 30 gradova, a na kraju su odabrani Braunšvajg, Erfurt, Flenzburg, Majsen i Vizbaden.

Cilj projekta je značajno unapređenje pešačkog saobraćaja u gradovima. Za svaki od pet gradova uzorka, u saradnji sa Udruženjem za prava pešaka, nakon inspekcijskih nadzora, sačinjeni su programi mera i date strateške preporuke za delovanje.

"Ponekad čak i male mere poput spuštanja ivičnjaka, centralnog ostrva ili uvođenja odmorišta donose izuzetna poboljšanja za pešake", kaže menadžer projekta.

"Evidentirali smo brojne nedostatke i davali predloge za poboljšanja, a podržao nas je veliki broj građana tzv. komšijski šetači. Sada je na gradskim upravama da korak po korak sprovode mere", dodao je on.

U Visbadenu su planovi već uznapredovali i trebalo bi da budu sprovedeni što je pre moguće. Ubuduće bi širina kolovoza od 2,50 metara trebalo da bude standard za novu izgradnju, konverziju i rekonstrukciju puteva.

Ako to nije moguće iz strukturalnih razloga, dovoljno je i 1,50 metara. Pored toga, nadležna kancelarija treba da pomnije prati nepropisno parkiranje na trotoarima.

Visbaden planira i malu saobraćajnu revoluciju: semafori će se prebaciti da bi pešacima pokazivali trajnu zelenu boju u fazama u kojima nema automobila. Tehnologija za ovo već postoji i testirana je na odabranim raskrsnicama u Karlsrueu i Hamburgu.

Iznad semafora je ugrađen senzor koji pali crveno svetlo na semaforu samo kada se automobil približi. Ukoliko bi Visbaden uveo stalno zeleno na semaforu za pešake, kako je planirano, to bi zaista bila mala revolucija, navode nemački mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Njegovo veličanstvo pešak: Trajno zeleno svetlo za one koji prelaze ulicu

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 19.Maj.2023, 08:17

Visbaden planira malu saobraćajnu revoluciju. Automobil odavno nije u fokusu gradskih saobraćajnih stručnjaka u Nemačkoj. Nakon što se sve više gradova i opština odlučivalo za nove biciklističke staze, sada je fokus na pešacima. Neki gradovi sada čak planiraju uvođenje radikalnog prvenstva...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.