Izvor: Luftika.rs, 29.Nov.2022, 17:11

Nisu znali da prave zadnju fotku u životu: Letovanje u Hrvatskoj se pretvorilo u pakao

– Bili smo tako srećni što smo došli u Hrvatsku. Planirali smo da plovimo osam dana. To putovanje smo svi zajedno organizovali i osmislili. Obišli smo ostrva i Dubrovnik – ispričao je Bruno Mankuso, uz podeljenu naizgled običnu fotografiju sa letovanja.
Ipak, pozadina ove priče je tragična i jeziva.
Šta se zapravo desilo sa putnicima-turistima sa ove slike?
pričao je pre 3 godine jedan od preživelih sa broda „Atlantia“, Bruno Mankuso.
uživali su na svom >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << godišnjem odmoru koji su odlučili da provedu u Hrvatskoj. Posle večeri provedene na Hvaru, vratili su se na brod, da bi već dva sata kasnije gas krenuo da curi i polako ih ubija.
Gas se kroz vrata strojarnice i rupe na podu kuhinje i ventilacioni sistem širio u hodnik, salon, te putničke kabine u kojima su spavali italijanski državljani. Zbog udisanja ugljen monoksida šestoro Italijana se otrovalo, pri čemu je jedan na mestu preminuo, dok je dvoje dece bilo povređeno opasno po život.
– Stvarno smo uživali na Hvaru tog drugog dana našega godišnjeg. Veče smo proveli u restoranu na rivi, gde je nas četvoro večeralo dok deca nisu ni okusila hranu. Trovanje hranom smo zato u startu odbacili jer su upravo deca najteže stradala – izjavio je Bruno Mankuso za medije, odmah bacivši sumnju na trovanje plinom koji se u kabine uvukao kroz klimatizacione otvore.
On se prisetio te noći 13. avgusta, ispričavši da je odjednom svima bilo jako loše, po povratku na brod. On je teško uspeo da ode do kupatila, gde je povratio, a ubrzo je pozlilo i njegovoj supruzi. Iako omamljeni, zaspali su nekako.
– Na tom jedrenjaku izgubio sam, mogu reći, mog brata. Po struci sam lekar nefrolog i pokušavao sam da mu pomognem ali uzalud. Srce mi puca od tuge. Kad sam se probudio i ustao ono malaksao, zatekao sam Eugenija s povredama glave i grudnog koša koje je zadobio pri padu u tuš-kabini – pričao je Mankuso, otkrivši da su kobne večeri svi spavali na desnoj strani broda.
Zbog opšteopasne radnje koja je rezultirala smrću italijanskog državljanina Eugenija Vincija te što težeg, što lakšeg povređivanja još pet osoba, među kojima je bilo i dvoje dece, optužena su dvojica muškaraca, od 24 i 28 godina, a optužnicu je podiglo Županijsko državno tužilaštvo u Splitu.
Prema optužnici, njih se dvojica terete da su 10. avgusta 2019. u Omišu, kao brodar i vlasnik broda Atlantia, protivno odredbama Pomorskog zakonika u strojarnicu broda ugradili agregat.
Tužilaštvo tvrdi da su to učinili iako su znali da benzinski generator-agregat sa vazdušnim hlađenjem ispušta otrovne gasove među kojima je ugljen monoksid koji se nekontrolisano širi te da njegovo udisanje u kratkom vremenu uzrokuje smrt.
Prema optužnici, oni su znali i da se takav agregat ne sme koristiti u zatvorenom prostoru niti uz otvorena vrata i prozore, bez osiguranja uklanjanja gasova izvan prostorija.
Studentkinja iz Slovenije umrla zbog gibanice

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.