Izvor: Luftika.rs, 20.Jun.2023, 08:22

Nestala podmornica sa 5 ljudi, sumnja se da su zaglavljeni u olupini Titanika

Nestala turistička podmornica s pet ljudi, među kojima je i britanski milijarder Hamiš Harding, nestala je juče popodne, a zabrinutost raste jer su članovi ekspedicije možda zaglavljeni u olupini Titanika do koje su i ronili kako bi joj se divili.
Podmornica, u vlasništvu i pod upravom OceanGate Expeditions, vodila je posadu od pet ljudi, uključujući generalnog direktora kompanije Stoktona Raša, francuskog istraživača PH Nargeoleta i Hardinga na skoro 4.000 metara pod vodom, kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << deo svoje turneje Titanik koja košta 250.000 dolara po osobi, piše Nova.
Posada je u podmornici zaronila oko 4 sata ujutro, ali je ubrzo nakon toga izgubila komunikaciju s matičnim brodom. Prema veb stranici OceanGate-a, podmornica može izdržati do 96 sati pod vodom s pet ljudi koji troše kiseonik.
Prema proceni nadležnih, na podmornici je preostalo još oko 60 sati kiseonika.
Više od 30 sati nakon spasilačke misije, podmornice nigde nema. Bostonska obalska straža sada traga za nestalom podmornicom koja se uputila ka olupini legendarnog broda.
Tokom pojavljivanja na Foks njuzu, admiral Džon Maudžer je rekao da američka obalska straža radi „sve što je u njenoj moći da pronađe podmornicu jer su životi u opasnosti“.
Maudžer je priznao da se podmornica možda zaglavila u olupini i rekao da obalska straža nema mogućnosti da dođe do nje ako je to slučaj.
– Nemamo opremu na licu mesta koja može izvršiti istraživanje dna… ima puno krhotina na ovoj olupini pa će lociranje biti teško. U ovom trenutku nemamo mogućnosti. Trenutno smo fokusirani na pokušaj da je lociramo – rekao je admiral.
Bivši admiral Kris Peri je tokom gostovanja na Skaj njuzu ponovio njegovu zabrinutost.
– Ovo je veoma zabrinjavajuće. Mogli su da se zapletu u olupine Titanika, još ne znamo. Mesto olupine je daleko od bilo kojeg mesta. Jedina nada je da će matični brod imati rezervnu letelicu koja može odmah da istraži šta se događa – naveo je Peri i dodao da obalska straža nema na raspolaganju nijedan brod ili podmornicu za spašavanje Titana iz okeanskog dna, te da je još pomoć na putu.
Ličanin Nikola je bio među 710 preživelih sa Titanika, jedna scena ga je proganjala do kraja života

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.