Neprijatna nuspojava viška kilograma

Izvor: Mondo, 23.Sep.2018, 10:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neprijatna "nuspojava" viška kilograma

Gojaznost ni u kom slučaju nije dobra za zdravlje, ali žene koje imaju višak kilograma mogu da se suoče sa jednom veoma neprijatnom "nuspojavom".

Gojaznost i višak kilograma sa sobom nose čitav dijapazon problema - od dijabetesa do kancera.

Međutim, ono što se do sada nije baš znalo je da višak kilograma povećava rizik od nečega daleko manje opasnog, ali veoma neprijatnog - od urinarne inkontinencije.

Nova analiza je pokazala da devojke i >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << žene srednjih godina koje imaju indeks telesne mase veći od normalnog (od 18,5 do 25), izložene su i većem riziku od nevoljnog mokrenja.

Taj rizik je dvostruko veći kod žena čiji je indeks telesne mase veći od 30!

Zbog toga, stručnjaci upozoravaju da žene koje su gojazne ili idu ka tome da to postanu, treba da budu svesne da gojaznost nije samo problem za metabolično zdravlje (dijabetes i slično).

Višak kilograma, posebno veliki višak kilograma, može da ima užasne efekte na karlične mišiće, odnosno znatno ih oslabljuje.

"Znamo da urinarna inkontinencija može da bude kompleksan problem, posebno kod mladih žena. To što znamo da gojaznost i višak kilograma utiču na ovaj problem pomaže nam da bolje savetuje pacijente", ističe vodeća autorka studija Tajla Lejmerton.

Kako da izbegnete urinarnu inkontinenciju

Iako indeks telesne mase nije savršeni parametar za zdravlje, može da vam da grubu procenu o stanju vašeg tela.

Ovde saznajte kako da odredite svoj indeks telesne mase:

Kako se računa indeks telesne mase BMIPočnite da radite vežbe za jačanje karličnih mišića

Možete da osetite kako vam rade karlični mišići tako što ćete zaustaviti mokraću dok piškite.

Vežbe za jačanje karličnih mišića jačaju mišiće oko bešike, muškog ili ženskog polnog organa, i to može da pomogne u sprečavaju inkontinencije.

Da biste ih ojačali, sedite udobno i stegnite karlične mišiće 10-15 zaredom, a da pritom ne stežete stomak, zadnjicu ili butine. Kada naviknete na to, pokušajte da mišiće držite stegnute po nekoliko sekundi. Pokušajte da ih radite svakodnevno dok gledate televiziju ili radite nešto – tako vam neće oduzimati vreme.

Jačajte bešiku

Bešiku možete da izvežbate tako što ćete pustiti da prođe malo više vremena između dva mokrenja. Mada, najbolje je da to radite uz savet lekara, kako ne biste postigli suprotno i oslabili bešiku.

Ukoliko osećate bilo kakve simptome urinarne inkontinencije, razgovarajte sa lekarom o tome da biste prvo isključili druge opcije - infekcije, povrede...

Ako već imate ovaj problem, znajte da nemate čega da se stidite - to je čest problem čiji uzrok može da bude fizički stres, povreda, posledica porođaja...

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.