Neobična zanimanja u Srbiji

Izvor: Objava, 22.Apr.2019, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neobična zanimanja u Srbiji

Ako ste ikad čitali slične tekstove, već ste navikli da u svetu ima neverovatnih zanimanja, od lovaca na bisere do testera pseće hrane. Možda u Srbiji trenutno nema nikog zaposlenog na prepoznavanju pola pilića kao što je to slučaj u azijskim zemljama, ali imamo i mi čime da se pohvalimo. Ovo su najneobičnija zanimanja u Srbiji:

 

Proizvođač platnenih pelena

Da, to postoji, i to baš kod nas. Srbija polako postaje ekološki osvešćena. Običnoj jednokratnoj peleni potrebno je od 200 do 500 godina da se razgrade na deponiji, što nikako nije dobro za našu okolinu. Uz to, veštački materijali u jednokratnim pelenama isušuju osetljivu bebinu kožu. Zato su se osnivači Coki Loki kompanije dosetili i počeli sa proizvodnjom pelena od organskog pamuka ili bambusa, u raznoraznim dezenima i krojevima.

 

Prodavac lažnih kamera

Ovo će vas možda manje iznenaditi, ali svakako je vrlo popularno. Obzirom da su troškovi ugradnje i održavanja video nadzora visoki, pogotovu kad se radi o domaćinstvu, tj. porodicama, vlasnici objekta se često odlučuju da potraže osobu koja prodaje lažne kamere. Izgleda i svetluca kao prava, i odvraća potencijalnog lopova od vaše imovine.

 

Šetač pasa

Do skoro smo ovo zanimanje viđali samo u filmovima, no, u Beogradu i većim gradovima polako postaje uobičajen prizor. Vlasnici pasa nemaju uvek vremena da se posvete svom ljubimcu, i rado plaćaju šetaču da se pobrine za njihovog najboljeg prijatelja dok su oni na poslu. Čuvanje pasa i drugih ljubimaca takođe postaje sve traženije.

 

Ofset mašinista

Nema nikakve veze sa lokomotivom, ili nečim sličnim. Ofset mašinista radi u izdavačkoj kući ili štampariji na proizvodnji štampanog materijala. Za svaki pročitani magazin, letak ili novine uglavnom možete zahvaliti baš ovim profesionalcima jer je ofset štampa najtraženiji oblik štampanja u celom svetu. Za ovaj posao potrebno je znanje iz oblasti grafičke struke, ali ofset štampa zahteva i zavidan nivo fizičke izdržljivosti.

 

SEO konsultant

Možda ste već čuli za ovaj posao, a možda vam i SEO konsultant zvuči potpuno apstraktno. Naime, radi se o osobi čija je struka prepoznavanje tehnika za poboljšanje rangiranja klijenta na Guglui ostalim internet pretraživačima. Sve one kompanije na prvoj strani internet pretraživača nisu tamo pukim slučajem. Najverovatnije sve imaju izvrsne SEO konsultante, bilo da se radi o agenciji ili pojedincu.

 

 

Profesionalni degustator

Ovo je još jedan frilenserski posao, odnosno, radite kada želite i koliko želite. Dovoljno je samo da se pojavite u dogovoreno vreme na određenom mestu, i date svoje mišljenje o najnovijem proizvodu, npr. soku, pivu ili čokoladnom keksu. Plaća se po satu. Uz to, nije neophodno da posedujete izvandredna čula ukusa i mirisa (za razliku od onih koji su zvanično zaposleni u fabrikama, kao gore pomenuti tester hrane za pse).

 

Proizvođač banana

U Srbiji, tako je. Mada ovo voće zahteva tropskiju klimu da bi berba bila uspešna, ipak postoji toliko ljudi u Srbiji koji žele drvo banane makar kao ukras u svom dvorištu, i spremni su da dobro da plate. Posavina je glavno područje za uzgoj banana u Srbiji, a povrtari razmišljaju čak i o ozbiljnijem gajenju kikirikija – trenutno se time bavi par plantaža.

 

Vozač alkoholisanih lica

Trenutno postoji samo u Beogradu, ali nadamo se (ili možda ipak ne) i ostalim gradovima. Safe Driver je firma koja obezbeđuje prevoz vozačima koji su popili koju čašicu više, slučajno ili namerno. U velikim gradovima, često je preskupo ići na svetkovinu taksijem i radije pođete svojim kolima. Međutim, po završetku iste, ako niste u stanju da vozite, morate ostaviti svoje vozilo i zvati taksi. Safe Driver servis šalje vozača na adresu koju želite. Vaše je samo da predate ključeve i čekate da bezbedno stignete kući.

 

Kažu da uvek ima posla za onog ko želi da radi. Ako se do sada niste u nečemu pronašli, možda je razlog to što vam dosadašnja zanimanja nisu delovala dovoljno izazovno. Međutim, sa našim izborom neobičnih zanimanja u Srbiji, sigurno smo vam dali par ideja.