Nema kupaca za Titove puške

Izvor: Glas javnosti, 24.Okt.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema kupaca za Titove puške

Puške Josipa Broza Tita izvesni Nikolas i dalje prodaje za 1,4 miliona kuna ili 200.000 evra na hrvatskim internet-sajtovima, ali kupac se još nije pojavio. Reč je o originalnom oružju koje je ostalo u Brozovoj zaostavštini, a misteriozan je još samo prodavac. Dva karabina, jedan proizveden u kragujevačkoj „Zastavi“, a drugi u Belgiji, iz Muzeja istorije Jugoslavije, nekadašnjeg Muzeja „25. maj“, odnela je Titova rodbina još pre 24 godine i od tada im se, zvanično, gubi trag. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

Ova dva eksponata bili su njegovi lični pokloni, a ne predmeti koje je dobio kao predsednik države. Anonimni prodavac pušaka, za koga se pretpostavlja da živi u Rijeci, tvrdi kako on nije vlasnik, već ih samo nudi u ime Titovih naslednika. Prodaje ih isključivo u paru, a prvu ponudu na internet-aukciju postavio je još u januaru. Kako do sada nije uspeo da proda ove vredne eksponate, ponovio je oglas.

Ove dve puške bile su nekada deo kolekcije od stotinak primeraka Titovog oružja koje se čuva u Muzeju istorije Jugoslavije, na Dedinju. Puška iz „Zastave“ je model M-24, kalibra 7H57, proizvođačkog broja 22264, i ima ugraviranu ličnu prosvetu. U oglasu se navodi da je u odličnom stanju i spremna za pucanje.

Druga je izrađena u „Fabriljue Nationale Herstal“ u Belgiji. Proizvođački broj joj je 337 RP 05111 i kalibra 300 NJin. Puška ima „Zielsechs Carl Zeiss Jena“ optiku, 6 h zoom i takođe je upotrebljiva.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.