Nekad na sankama, sada na dva točka

Izvor: Politika, 26.Dec.2010, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nekad na sankama, sada na dva točka

I ove godine su beogradski kostimirani motociklisti sa novogodišnjim poklonimakrenuli u susret deci

Beogradski motociklisti su se potrudili da i ove godine sanke Deda Mrazu zamene brzim dvotočkašima i stignu do mališana i obraduju ih darovima.

– Počelo je 2005. godine kada smo na Internetu osnovali forum bajkera, koji danas dnevno poseti više od hiljadu osoba, a ima ukupno oko 14.000 registrovanih članova. Usledilo je i upoznavanje, 2007. godine došli smona >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ideju da krenemo u Sremčicu, deci iz Doma za omladinu ometenu u razvoju. Organizovali smo se prikupili pare za poklone i na minus pet stepeni nas pedesetak je pošlo put dečjeg doma. Tu euforiju i radost dece, ali i našu, kada smo stigli sa paketićima, teško je opisati. Možda najbolje govori činjenica da smo rešili da ih osim za Novu godinu ubuduće redovno posećujemo i za Uskrs.

Već sledeće godine na Trgu Nikole Pašića ispred Skupštine grada Beograda bilo je 100 bajkera odevenih u kostime Deda Mraza.

– Proširili smo našu akcijui na dom u Kulinama, a našim stopama su krenuli i motociklisti iz Zrenjanina, Temerina, a želja nam je da se proširi na celu Srbiju – kaže naš sagovornik.

Da bi mogli da prihvate i donacije drugih koji su želeli da podrže njihovu akciju „BJ bajkersi” su osnovali Asocijaciju motociklista Srbije.

– Imamo veliku podršku Udruženja poslovnih žena i firmi u kojima rade i članovi naše asocijacije. Mnogi u svojim preduzećima organizuju „donatorski doručak” kada pripreme doručak za zaposlene, a oni prilože prikupljeni novac u torbu DedaMraza– dodaje naš sagovornik.

Motociklisti Srbije skreću pažnju na sebe rušeći predrasudu da su bajkeri:„ružni, prljavi i zli”, već naprotiv da su mahom uspešni u poslovima kojim se bave, humani, zaljubljenici u slobodu, brzinu i vetar u kosi.

--------------------------------------------------------------------------------------- 

Gde je Božić Bata, a gde Deda Mraz

Krajem decembra Deda Mraz polazi na put svetomsa torbom punom poklona i njegov simpatični lik sa belom kosom, bradom, naočarima na vrh nosa i crvenom odećom prepoznaju sva deca na planeti. Priča kaže da je Santa Klaus, naziv za Svetog Nikolu u jezicima od Nemačke do Skandinavije. U tim oblastima je pre više vekova raširen i običaj da roditelji daruju decu, dok spavaju, na dan Svetog Nikole, govoreći im da poklone od Nikole dobijaju samo dobra deca. Ovaj običaj se postepeno preneo na Božić kada se kiti jelka, pa otud ostavljanje poklona ispod jelke.

Slovenski, ruski Deda Mraz potiče iz 19. veka. Pre toga su postojala lokalna ruska verovanja o zlom starcu koji donosi zimu i mraz. Postepeno on je pretvoren u novu, pozitivnu ličnost, nalik svetom Nikoli, ali po imenu „djed Moroz”. On je, takođe, donosio dobroj deci darove za Božić.Dolaskom komunista na vlast Deda Mraz je u Rusiji najpre, kao religiozan, bio zabranjen. Kasnije je dopušten, samo što je „propisano” da više ne dolazi za Božić, nego za Novu godinu. Baš kao i u bivšoj Jugoslaviji.

Ali Deda Mraz kakvog znamo stiže ipak s one starne okeana. Krajem 19. veka američki karikaturista Tomas Nast jenačinioseriju ilustracija u njujorškom političkom magazinu. Crvena odeća se ustalila tek kada se tako odeven pojavio na božićnim čestitkama 1885. godine. Nije tačno da je Deda Mraza izmislila kompanija Koka-Kola, kako se često govori. Ona ga je samo preuzela i nastavila da ga kreira za svoje potrebe.

Kažu da je i naš, srpski, Božić Bata takođenastao u 19. veku i da ga imaju samo Srbi. Popularna dečija božićna pesmica glasi „Božić, Božić bata, nosi kitu zlata...”. Izvorno, mali Bog, Božić, stresajući tako sneg sa nogu, odnosno bata(od bat koraka; batati, koračati, stupati). Ne znajući značenje reči „bata” (trupće), deca su to „Božić bata” iz pomenutog stiha razumela da se radi o nekom dobrom „bati”, koji im donosi darove. On ima tamnu šubaru i kožni gunj, a na ramenu jutani džak, pun raznih poklona: drvenih igračaka, suvih šljiva, oraha, pletenih prsluka, ili kapa...

S. Berić

objavljeno: 26.12.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.