Ne verujte svemu što vidite (FOTO)

Izvor: Mondo, 02.Nov.2015, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne verujte svemu što vidite (FOTO)

Esena O'Nil je zvezda društvenih mreža, sa više od pola miliona pratilaca na Instagramu. Odlučila je da prekine svoj virtuelni život zvezde i prikaže sebe kakvu jeste.

Foto: Instagram/essenaoneill

Esena je na Instagramu imala skoro 600.000 pratilaca, više od 250.000 pretplatnika na svom YouTube kanalu, a sliku prelepe, srećne i bezbrižne plavuše gradila je godinama. Kaže da je takvu iluziju gradila samo zarad slave na društvenim mrežama.

"Nisam >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ni shvatala da sam veći deo tinejdžerskog doba bila zavisna od društvenih mreža, željna da svi ti virtuelni ljudi odobre ono što radim, da pohvale moj izgled, socijalni status. Društvene mreže, naročito onako kako sam ih ja koristila, ne predstavljaju pravi život," kaže ova devojka.

"To je sistem koji se zasniva na 'lajkovima', validacija dolazi od broja pregleda, a uspeh od broja pratilaca."

U periodu od svoje 16. do 18. godine, Esena je nedeljno provodila više od 50 sati odgovarajući na pitanja na mreži Tumblr, svakodnevno postavljajući fotke na Instagram, praveći video snimke za YouTube - recepte ili ideje za trening. "Društvene mreže su mi omogućile da zaradim zavaravajući ljudi."

Ova devojka odlučila je da sve to prekine, i kaže da se sada trudi da postavlja samo fotografije koje prikazuju nju i njen život kakvi zaista jesu, "kako bi otkrila ponekad smešnu realnost 'instapoznatih' ličnosti."

Ona je otvoreno počela da govori o tome koliko je plaćaju za promociju raznih proizvoda, koliko šminke zaista nosi na fotkama na kojima izgleda prirodno, ali i koliko neuspelih pokušaja je imala dok fotka nije ispala "savršeno."

"Nisam platila haljinu, fotkala sam se nebrojeno puta pokušavajući da izgledam seksi na Instagramu, a matursko veče je učinilo da se osećam neverovatno usamljenom," piše u opisu jedne fotke.

"Ovde sam imala bubuljice, imam mnogo šminke na licu. Nasmejana sam jer sam mislila da će to dobro izgledati," opis je još jedne od fotografija.

Esena je otkrila da su neke fotografije postavljene na Instagram samo zato što joj je bilo plaćeno da to uradi. "Plaćeno mi je 400 dolara da okačim fotku ove haljine," a napisala je i da joj je plaćeno 2.000 dolara za samo jednu fotku gde promoviše čaj.

Ova devojka kaže da joj se smučilo to što je sav sadržaj koji je postavljala na društvene mreže imao jednu svrhu - da bude prihvaćena, i zato je odlučila da sve otkrije kako druge mlade devojke ne bi upale u istu zamku.

"Ako uhvatite sebe da želite život devojaka sa Instagrama... Budite svesni činjenice da vidite samo ono što one žele da vidite," kaže Esena.

O'Nilova je pokrenula projekat "Promenimo igru", u kojem ohrabruje ljude da ne podležu uticaju društvenih mreža na ovaj način. Cilj joj je, kaže, da prestanemo ljude da cenimo prema fizičkom izgledu i uticaju na društvenim mrežama.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.