Ne ignorišite ove simptome u trudnoći

Izvor: Mondo, 23.Nov.2018, 20:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne ignorišite ove simptome u trudnoći

Ne želimo da vas plašimo, ali evo koje simptome ne treba da ignorišete jer mogu da budu znak pobačaja.

Nije nimalo lako nositi još jedan život u svom telu, tako da je potpuno razumljivo što neke žene teško podnose trudnoću... ili se plaše pobačaja.

Studija sprovedena 2015. godine je pokazala da 41 odsto žena koje su doživele pobačaj smatra da nešto nisu uradile kako treba – mnoge, recimo, veruju da su podigle nešto teško i da je to krivac za pobačaj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ili to što su bile pod stresom.

Stručnjaci kažu da se pobačaj, odnosno "prestanak" trudnoće pre 20. nedelje, dešava u deset odsto trudnoća. U polovini slučajeva, razlog za pobačaj su hromozomske abnormalnosti koje nisu mogle biti sprečene.

Dok neki, nažalost, prođu kroz nekoliko pobačaja zaredom (ukoliko se dogode više od dva pobačaja zaredom, moguće je da postoji neki genetski problem ili hronično stanje), ali u većini slučajeva, pobačaj je izolovani događaj. Parovi nakon toga često uspeju da iznesu trudnoću i dobiju bebu.

Ako se, kao i mnoge žene, plašite pobačaja (što je potpuno razumljivo), evo na koje znake treba da obratite pažnju. Ono što bi trebalo da imate na umu je da ništa od ovoga ne znači sasvim sigurno da ste izgubili bebu, ali bi trebalo da odete kod lekara ako ih primetite.

Obilno krvarenje

Krvarenje jeste znak pobačaja, ali zavisi o kakvom je tipu krvarenja reč. Na primer, poneka tačkica krvi na vešu može da bude sasvim normalna.

"Kada se oplođeno jaje smesti u matericu, mogu se pojaviti tačkice krvi", kaže ginekolog Kesija Gejter. Ona dodaje i da se blago krvarenje može javiti prilikom razvoja placente.

Jarko crvena krv i obilno krvarenje, sa druge strane, mogu da budu znak da nešto nije u redu. Ako se trudnoća nastavi i nakon takvog krvarenja, moguće je da postoji veći rizik od pobačaja, i da je potrebno da se češće ide na kontrole kod lekara.

Ugrušci krvi i tkivo

Dok manje krvarenje ili tačkice krvi u trudnoći ne moraju da budu znak za brigu, pojava ugrušaka krvi može biti znak za uzbunu.

Takođe, može se desiti da iz vašeg tela izlaze delovi tkiva, što liči na obilno krvarenje, ili svetlo roze vaginalni iscedak, i tada bi trebalo da odete kod lekara.

Bol i grčevi kao u PMS-u

Kada je reč o grčevima, grčevi slični menstrualnim mogu da budu potpuno normalni jer se materica proširuje, kaže Gejterova. Ipak, u nekim slučajevima, grčevi mogu da budu i rani znak pobačaja.

"Takvi grčevi dolaze iz materice koja odbacuje trudnoću", objašnjava ona.

Krvarenje i grčevi mogu da budu i znak drugih problema u trudnoći, poput vanmaterične trudnoće. Zato, ako imate grčeve i krvarite, a u drugom stanju ste, definitivno bi trebalo da odete kod lekara.

Bole vas leđa

Bolovi u donjem delu leđa mogu da variraju od blagih do vrlo jakih. Opet, i to može da bude deo zdrave trudnoće. Najbolji savet je dosadan, ali istinit: Ako vas bilo koji simptom brine, razgovarajte sa lekarom.

Kasni vam menstruacija - a to vam se nikad ne dešava

Ako vam je menstruacija "tačna kao sat", a sada kasni (i imali ste nezaštićen odnos), moguće je da je to simptom hemijske trudnoće, kaže Gejterova.

To se obično dešava kada niste ni znali da ste trudni, a do hemijske trudnoće dolazi kada spermatozoid oplodi jajnu ćeliju, oplođeno jaje se smesti u matericu, telo proizvodi hormon HCG, ali tu sve stane, odnosno trudnoća se ne razvija dalje, objašnjava ginekolog.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.