Ne budite lenji: Kad ste poslednji put proverili grudi?

Izvor: Mondo, 19.Mar.2019, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne budite lenji: Kad ste poslednji put proverili grudi?

Preventivni pregledi spasavaju život. Rak dojke je izlečiv ako se otkrije na vreme.

Po smrtnosti od raka dojke, Srbija je na drugom mestu u Evropi, a na prvom mestu ove tužne liste je Crna Gora. Statistiku još crnjom čini činjenica da je ova opaka bolest izlečiva ukoliko se otkrije na vreme, ali kod nas još nije dovoljno razvijena svest o važnosti preventivnih pregleda, iako se situacija polako popravlja.

Uz preventivne preglede, jako je važno i prihvatanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << zdravog stila života: prestanak pušenja, pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost smanjuju rizik od razvoja maligniteta i do 30 odsto.

"Važno je da se javimo lekaru kada nas ništa ne boli", rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Ferenc Vicko i naglasio da kod karcinoma dojke promena se napipa kada je karcinom u telu prisutan već dve, tri godine.

To je dovoljno vremena da se preventivnim pregledima bolest otkrije kada je moguće izlečenje.

Pročitajte: Kada su mi rekli da imam rak…

Da je jedan od ključnih problema to što se žene kasno javljaju na preglede, pa se dijagnoza u velikom broju slučajeva postavlja kad je bolest već ozbiljno uznapredovala istakla je na panelu "Značaj podrške u procesu lečenja raka dojke" koji je danas održan u Beogradu i direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" dr Verica Jovanović.

Ona je podsetila da je u toku četvrti ciklus organizovanog skrininga raka dojke. Tokom tri prethodna ciklusa koja su trajala po dve godine, otkriveno je oko 850 slučajeva karcinoma dojke.

Direktor Klinike za onkološku hirurgiju Instituta za onkologiju dr Ivan Marinković ukazao je da žene posle 45 godine starosti jednom u dve godine treba da obave preventivne preglede - mamografiju, jer se tako promene mogu uočiti kada su u ranoj fazi, dok se ne napipaju.

"Kada se bolest otkrije u ranoj fazi dobrom hirurgijom, radioterapijom i lekovima moguće je izlečenje", ukazao je on.

"Početak obaveznog organizovanog skrininga za rak dojke na državnom nivou, sve veća dostupnost digitalnih mamografa, ali i informacija koje doprinose podizanju svesti žena, dovode do otkrivanja raka dojke u ranijem stadijumu kod sve većeg broja žena. Rana dijagnostika omogućava ne samo velike šanse za izlečenje, već i za očuvanje ili rekonstrukciju obolele dojke, simbola ženstvenosti i materinstva", rekao je dr Marinković.

LENJOST JE NAJOPASNIJA BOLEST

Nemojte da vas mrzi da idete na preventivne preglede. "Neće to mene" je izgovor glupih.

Osim hirurgije i lekova, ženama koje se suočavaju se teškom bolešću potrebna je i psihosocijalna podrška u lečenju raka.

"Značaj psihosocijalne podrške u lečenju raka i naučno je dokazan i ukazuje da obolele žene koje su bile uključene u rad psihoterapijskih grupa, čak i u terminalnim fazama bolesti, živele su dvostruko duže od onih koje su kroz bolest prolazile bez ove podrške", rekla je Slavica Simić, direktorka Savetovališta za žene obolele od raka dojke "Jefimija".

Zbog toga je neophodno da se u svim onkološkim centrima uspostave psiho-onkološka savetovališta koja bi obezbeđivala kontinuiranu psihosocijalnu podršku i rehabilitaciju tokom celog procesa lečenja.

Panel "Značaj podrške u procesu lečenja raka dojke" organizovali kompanija Avon u saradnji sa Fondom B92.

Simptomi i rano otkrivanje raka dojke:

Najčešći simptom raka dojke je opipljiv čvor u dojci, koji neretko žene same napipaju.

Pored toga, drugi znaci koji ukazuju da se razvija tumor u dojci jesu: uvećanje dojke, koje vodi u asimetriju dojki (oko 20% žena ima prirodno asimetrične dojke); crvena i zadebljala koža, koja liči na "pomorandžinu koru"; čvor u dojci koji zahvata podlogu (mišić na kome dojke leži), tako da ga fiksira za nju i deformiše dojku izazivajući "mreškanje" kože, uvlačenje kože dojke koje je vidljivo pri spuštenim ili / i podignutim rukama; uvlačenje bradavice dojke i/ili krvavi iscedak iz bradavice.

Istovremeno, mogu se napipati i uvećani limfni čvorovi u istostranoj pazušnoj jami, ako je došlo do širenja bolesti u regionalne limfne čvorove, ali treba imati na umu da nisu svi uvećani limfni čvorovi zahvaćeni metastazama.

Rak dojke: Od "napipala sam nešto" do dijagnozeSrbija: 32 autobusa PUNA žena. Mrtvih

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.