Izvor: Luftika.rs, 16.Feb.2024, 12:05

Naučnici otkrili ostatke čoveka stare oko 100.000 godina

Moderna nauka gotovo svakodnevno otkriva nove podatke o poreklu ljudske rase, a sada su pronađeni otisci stopala homosapiensa, stari oko 100.000 godina!
Podatke o otkriću dobro očuvanih otisaka u Maroku objavio je međunarodni tim naučnika.
Naučnici iz Maroka, Francuske, Nemačke i Španije veruju da su otisci pripadali grupi od pet ljudi, a pronađeni su na stenovitoj plaži na severu Maroka.
Istraživanje, objavljeno u naučnom magazinu “Nature”, doprinosi radu naučnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << koji pokušavaju da sastave celu sliku o poreklu ljudske rase.
Dok je njihovo otkriće arheološki podvig, priobalna erozija ugrožava postojanje ovih drevnih tragova, prenosi B92.
U junu 2022. godine, arheolog Munsef Sedrati je bio vodeći član tima u oblasti južno od grada Tandžir, kada je njegova ekipa naišla na udubljenja kod grada Laraš.
Kada su bolje pogledali, videli su da se radi o otiscima stopala.
Za Sedratija, stručnjaka za obalnu dinamiku i morsku geologiju na francuskom Univerzitetu Južna Bretanja, to je bio “izuzetan” prizor.
– Nismo 100 odsto bili sigurni na početku da je to otisak, ali malo po malo, nalazili smo drugi, treći otisak i onda je bilo jasno, dilema je otklonjena.
Tragove je ostavio zdravi homosapijens na plaži pre oko 100.000 godina – rekao je Sedrati za Al Džaziru.
Oko 85 odsto otisaka je bilo celovito, a najverovatnije ih je načinila grupa od petoro ljudi koji su išli ka vodi.
Ovo su najstariji ljudski otisci koji su pronađeni na severu Afrike i oblasti južnog Mediterana.
Po veličini otisaka, naučnici su procenili da se radilo o odraslim osobama, a bilo je i dece, pošto dužina stopala odgovara dužini prosečnog stopala današnjeg čoveka.
Foto: B92
Otkopano telo “vampirskog deteta”, noga mu bila vezana katancem da ne ustane iz groba

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.