Napravite domaći hleb po receptu Džejmija Olivera!

Izvor: Mondo, 29.Jul.2019, 02:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napravite domaći hleb po receptu Džejmija Olivera!

Evo kako Džejmi Oliver priprema hleb – a možete i vi!

Nemamo uvek vremena da pripremamo domaći hleb, ali je činjenica da nijedan kupovni hleb ne može da se meri sa domaćim. Ako želite da napravite domaći hleb, evo recepta Džejmija Olivera.

Sastojci:

Pola kilograma oštrog brašna

310 mililitara mlake vode

15 grama kvasca

Pola kašičice šećera

Pola kašičice morske soli

Brašno za posipanje
>> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << />
Priprema:

Sipajte brašno na radnu površinu i napravite udubljenje u sredini. U to udubljenje sipajte pola količine vode, zatim dodajte kvasac, šećer i so, pa mešajte viljuškom.

Polako brašno sa strana pomerajte ka sredini – budite pažljivi da vam se voda ne bi razlila svuda. Nastavite da pomerate brašno ka sredini dok ne dobijete gustinu kaše, a zatim sipajte ostatak vode. Nastavite da mešate, i dalje dodajte brašno sa strane ka sredini, sve dok ne postane manje lepljivo.

Nanesite na ruke malo brašna i nastavite da mesite testo, gurajući ga od sebe, rolajući, okrećući... Mesite testo oko pet minuta, dok ne postane elastično.

Na gornji deo testa nanesite malo brašna, stavite testo u posudu, prekrijte folijom i ostavite da narasta oko pola sata.

Premesite testo kako biste izbacili vazduh iz njega, oblikujte ga kako želite i ostavite da narasta još 30 minuta. Ovo je veoma važan deo jer će vazduh koji sada uđe u testo dati hlebu teksturu i svežinu.

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Vrlo nežno prebacite testo na podmazan pleh.

"Nemojte da zalupite vrata rerne jer ćete izgubiti vazduh koji vam je potreban", naglašava Džejmi Oliver.

Pecite oko 25-30 minuta ili dok ne postane zlatno-braon boje. Ostavite da se ohladi oko pola sata i uživajte u svežem hlebu.

Imate li i vi neki dobar recept za hleb? Pišite nam u komentarima!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.