Izvor: Mondo, 25.Feb.2019, 15:01 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Napravite domaće perece
Jednostavan recept za ukusne domaće perece.
Isprobajte ovaj jednostavan recept za domaće perece - meke iznutra, krckave spolja. Treba vam malo vremena, a vaši ukućani će ih obožavati.
Sastojci:
Za testo
1 ½ šolja tople vode
Kašičica šećera
Dve kašičice soli
Kašičica suvog kvasca
Četiri šolje brašna
Četvrtina šolje maslinovog ulja
Susam, kim, krupnija so >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << za posipanje (po ukusu)
Za kuvanje
Šest šolja vode
Kašičica soli
Prašak za pecivo
40 grama soda-bikarbone
Priprema:
Pomešajte toplu vodu, kvasac, so i šećer. Ostavite da odstoji desetak minuta. Dodajte brašno i maslinovo ulje, i mesite desetak minuta, dok ne dobijete ujednačeno testo.
Testo oblikujte u loptu, pokrijte samoprijanjajućom folijom i ostavite sat vremena na toplom.
Rernu zagrejte na 220 stepeni, pripremite plići pleh u koji ćete staviti papir za pečenje.
Testo podelite na osam jednakih delova, pa od svakog dela napravite "štraftu" dugačku oko 15 centimetara, kotrljajući dlanovima. Zatim testo oblikujte u perecu.
U vodu sipaje soda-bikarbonu i so i zagrejte do ključanja. Svaku perecu kuvajte 30 sekundi u ključaloj vodi, a zatim je prebacite u pleh. Pospite solju, susamom ili kimom, pa pecite još petnaestak minuta, ili dok ne porumene.