Namirnice za ravan stomak

Izvor: Mondo, 25.Nov.2018, 15:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Namirnice za ravan stomak

Evo koje namirnice treba da ubacite u ishranu, ako želite da imate ravan stomak.

Svi već znamo da nekonzumiranje alkohola, ali i vežbanje pomažu da skinemo salce sa stomaka, ali, postoje i neke namirnice koje mogu da nam pomognu u tome.

Nutricionistkinja Li Holms otkriva koju hranu treba da ubacite na svoj jelovnik, ako želite stomak na kojem će vam svi zavideti.

Krastavac

Li kaže da su krastavci sjajni jer sprečavaju nadutost zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << toga što sadrže antioksidant koji se zove kvercetin, a koji smanjuje nadutost.

Ona dodaje da krastavac takođe ima nizak glikemijski indeks, a sadrži dosta vode i hranljivih vlakana, te nas duže drži sitim.

Morač

Biljka koja je hrana, začin i lek, ima prirodna dijuretička svojstva, čime se sprečava zadržavanje vode u telu.

"To znači da ćete na prirodan način imati manje nadut stomak", kaže nutricionistkinja.

Ona savetuje da morač jedete uz povrće ili da ga dodajete u supu od povrća.

Špargla

O špargli se često govori u kontekstu superhrane, a nije ni čudo jer je veoma zdrav izvor prebiotika. I ne samo to, nutricionistkinja dodaje da "ima visok sadržaj vlakana i antizapaljenska svojstva, koja pomažu varenje i smanjuju gasove".

Đumbir

Ako sporije varite hranu ili imate neki problem sa varenjem, ne možete da pogrešite sa đumbirom.

"Konzumiranje đumbira pre obroka podstiče varenje i sprečava da se prejedete i da budete naduti posle toga", kaže Li.

Đumbir poboljšava i cirkulaciju, a povećava i unutrašnju temperaturu podstičući sagorevanje masti.

Možete da ga dodajete u biljne čajeve, čorbe...

Druge namirnice za ravan stomak

Nutricionistkinja Li objašnjava da je zdravlje organa za varenje važno za opšte zdravlje.

"Da biste imali zdrav sistem organa za varenje, morate da ga pustite da se odmori. Konzumiranjem kuvane i čorbaste hrane, poput supe i čorbe u koje ćete dodati začine poput đumbira ili kurkume, pomoći ćete telu da se odmori i svari hranu, a istovremeno će to 'zatvoriti' omotač organa za varenje i apsorbovati više nutrijenata iz hrane".

Sa druge strane, savetuje da grickalice koje ne sadrže šećer izbacite iz svoje ishrane.

"To što na nečemu piše dijetalno, ne znači da je zdravo", kaže Li. "Zaslađivači bez šećera i gazirani napici nisu uvek prijatelji organa za varenje. Štaviše, namirnice bez šećera su često krivac za probleme sa varenjem zato što opterećuju organe zbog mnoštva aditiva koje sadrže".

Umesto toga, konzumirajte cele i sveže namirnice kad god možete, pijte dosta vode i biljnih čajeva kako biste "isprali" bakterije iz creva.

Na kraju, dodaje da neki začini mogu "brzinski" da vam pomognu.

"Čili smanjuje zapaljenje i pomaže kod problema sa varenjem tako što smanjuje negativne bakterije. Kurkuma ima antizapaljenska svojstva zbog visokog sadržaja kurkumina koji pomaže varenje i dobar je za zdravlje organa za varenje. Đumbir ima antizapaljenska i antibakterijska svojstva, pa će vaš stomak biti zdrav i srećan".

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.