Nakit je komunikacija bez reči

Izvor: Politika, 07.Jun.2012, 23:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakit je komunikacija bez reči

Želeo sam da napravim brojanicu koja će biti spoj svih vernika i koja će na simboličan način vezati narod za veru

Kvalitetan nakit uvek je bio imperativ statusa, ali i odraz stila onoga ko ga nosi. Još od Faberžea, juveliri su se trudili da osmisle autentične komade koji bi svojom formom izazvali pažnju, a ujedno i uspeli da zadovolje svaki, pa i najistančaniji ukus.

Jedan od takvih je i Damjan Popovac, dizajner nakita i umetničkih predmeta, koji izrađuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ekskluzivne brojanice od plemenih metala i dijamanta, pod etiketom svog brenda „Biti jedinstven” („Be Unique”).

Ovaj mladi umetnik srpskog porekla, živi i stvara u Dizeldorfu, a svoje unikatne radove promoviše na prestižnim sajmovima nakita širom sveta. Iza njega su izložbe u Cirihu, Rigi, Njujorku, pa čak i pariskom Luvru, a ne zapostavlja ni svoje korene.

Kako ste odlučili baš za izradu nakita?

Nakit je komunikacija bez reči. On nam pruža mogućnost da se izrazimo u emotivnom, estetskom ili statusnom smislu. Žena koja sedi u kafiću i na ruci nosi prsten, nesvesno ili svesno šalje poruku da je zauzeta... S druge strane, skup prsten na muškarcu, uglavnom sugeriše njegov status ili poreklo.

Ljubav prema nakitu i želja za sopstvenom kreacijom Vas je odvela u svet. Školovali ste se u Firenci, Njujorku…

U Firenci sam završio zlatarsku školu „Alhemija”. To nije tipična umetnička škola u kojoj vas uče kako da napravite srebrnu viljušku. Tamo uz pomoć odličnih učitelja i savremene opreme, otkrivate razne načine kroz koje možete da izrazite svoju kreaciju i svoju viziju približite ljudima. Škola „Gija”, koju sam završio u Njujorku, je najpriznatija škola za procenu dragog kamenja i dijamanata u svetu. Otišao sam tamo jer sam želeo da usavršim svoje znanje, kako bih bio kompletan zlatar. Na nastavi sam se sprijateljio sa mnogim zlatarima, od kojih su neki radili i za čuvenu juvelirsku kuću „Tifani”. Zahvaljujući saradnji i sugestijama koje sam dobio od njih, usavršio sam tehničku stranu izrade brojanica i tako započeo realizaciju svoje ideje.

Šta Vas je inspirisalo da izrađujete brojanice od plemenitih metala i da pokrenete svoj brend?

Poznato je da brojanica prvenstveno služi za molitvu vernika. Ipak, moda je učinila svoje, tako da su brojanice poslednjih godina postale veoma popularne. Mogu da se pronađu u raznim bojama i najčešće se nose kao modni detalj. Moja vizija je bila drugačija. Želeo sam da napravim brojanicu koja će biti spoj svih vernika i koja će na simboličan način vezati narod za veru. Jeromonah Jovan, iguman manastira Sv. Jovan u blizini Niša, podržao je moju ideju i dao mi pismeni blagoslov za izradu ovih, po mnogo čemu unikatnih brojanica. Nose se kao modni detalj, odnosno narukvica, a za molitvene potrebe, predlažem da se brojanica prvo osvešta.

Kako izgleda proces izrade, koliko traje izrada jedne brojanice, koje materijale koristite?

Svaka brojanica ima 33 čvora i svi prođu kroz moje ruke, čak tri puta. Materijal se prvo iseče, zatim išmirgla i na kraju izglanca. Iako koristim savremenu tehnologiju i najnovije alate, izrada jedne brojanice traje i do pet dana. Najčešće se prave srebrne, koje su i najpovoljnije, a izrađujem i brojanice od punog osamnaestokaratnog zlata, kao i pozlaćene u belom, žutom ili roze zlatu. Radim i primerke ukrašene dijamantima i ostalim dragim kamenjem, ali to je već deo ekskluzivne ponude.

Kome su Vaši proizvodi namenjeni i ko su Vaši najčešći klijenti?

Brojanice imaju uporište u pravoslavnoj veri, tako da su moji klijenti, uglavnom, Srbi, Rusi i Grci. Što se našeg naroda tiče, uglavnom je kupuju Srbi koji žive u inostranstvu.

Zašto se brend zove „Biti jedinstven” (Be Unique)?

Svako želi da bude jedinstven ili prepoznatljiv. „Biti jedinstven” brojanica je upravo takva. Zbog načina izrade, nijedan primerak ne može da ispadne isti kao prethodni. Svaki je jedinstven, kao i svaki čovek, uostalom.

Bratislav Mihailović

objavljeno: 08.06.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.