Najzdraviji način da pripremite spanać

Izvor: Mondo, 25.Dec.2018, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najzdraviji način da pripremite spanać

Evo zašto je najbolje da ne kuvate spanać.

Najzdraviji mogući način da konzumirate spanać je da ga stavite u smuti napitak. Naime, kuvanje ovog povrća razbija antioksidante, dok sa druge strane, mešanje svežeg spanaća sa jogurtom ili mlekom pomaže oslobađanje moćnog nutrijenta luteina.

Kuvanjem ili prženjem spanaća se lutein uništava, pokazala je studija.

Ovaj nutrijent inače snižava rizik od srčanih udara i sprečava oštećenja očiju, pokazala >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << su neka prethodna istraživanja.

Naučnici sa Linkoping univerziteta u Švedskoj testirali su različite načine pripreme spanaća, kako bi videli kako se menja njegov nutritivni sastav u zavisnosti od toga kako je spremljen.

Redovno su merili i nivo luteina i utvrdili da je najbolje ovo povrće jesti sveže, uz mlečne proizvode.

"Najbolje je da uopšte ne zagrevate spanać, a još je bolje da ga stavite u smuti napitak i dodate mlečne proizvode, poput pavlake, mleka ili jogurta", kaže autorka studije dr Rozana Čang.

"Kada se spanać isecka na male komade, oslobađa se više luteina, a masti iz mlečnih proizvoda pomažu da se lutein razloži u tečnost", objašnjava ona.

Sa druge strane, dugo kuvanje spanaća je najlošiji način za pripremu ovog zelenog povrća. Kuvanjem na nižoj temperaturi spanać zadržava nešto više vitamina, a podgrevanje spanaća u mikrotalasnoj pećnici je takođe potencijalno zdravija opcija, kažu stručnjaci.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.