Najtraženija zanimanja u 2024. godini: 5 profesija koje će do posla doći za tili čas

Izvor: Luftika.rs, 06.Jan.2024, 09:05

Najtraženija zanimanja u 2024. godini: 5 profesija koje će do posla doći za tili čas

Ukoliko ste u fazi traženja posla, ili u 2024. godini razmišljate o promeni karijere, ovo su neka od zanimanja sa kojima ne morate da brinete o stanju na bakovnom kontu. Očekuje se da programeri neće imati problema da nađu posao, uprkos prošlogodišnjoj krizi u IT sektoru. Posla će biti i  za kuvare, frizere, automehaničare i prodavce, a ako umete da vozite kamion ili autobus – možete praktično da počnete da radite odmah.
Tržište rada u godini za nama obeležila je kriza u IT >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << sektoru – smanjen je broj oglasa, a radnici su dobijali otkaze.
Ipak, Miloš Turinski ispred “Infostud poslova” za Nova.rs kaže da očekuje da se ova industrija “oporavi”.
Prema njegovim rečima , IT sektor će se oporaviti do te mere, da će poslovi u njemu biti među najtraženijima u 2024. godini.
Inače, ovo je sektor koji “prati glas” da radnici imaju velike plate, a to pokazuje i poslednje istraživanje sajta Hello World, u kojem se navodi da gotovo svi zaposleni u ovoj industriji, osim tehničke podrške, zarađuju više od 1.000 evra.
Recimo, softverski inženjeri zaražuju u proseku od 1.807 do 1.985 evra, a specijalisti za kontrolu kvaliteta od 1.047 do 1.245.
Foto: Pixabay Najbolje “prolaze” softverske arhitekte, koje mogu da zarade i po 5.000 evra mesečno.
Manjak kuvara i frizera, plate odlične Potom, tražena će biti i zanimanja koja sve manje privlače maturante koji biraju srednju školu koju če upisati – gotovo svi zanati.
Tako je bilo i u 2023. godini, ali se ništa nije promenilo, situacija je sve gora, pa će i potražnja biti sve veća.
A posla će biti za sve – automehaničare, frizere, pekare, građevinske radnike.
Foto: Pixabay Inače, automehaničari u Srbiji mesečno mogu da zarade i do 200.000 dinara, a slične plate očekuju i pekare.
Nešto manje od toga, oko 150.000 dinara u proseku zarađuju frizeri.
Takođe, u 2024. godini biće traženi i kuvari, koji u našoj zemlji mogu da zarade od 80.000 dinara do čak 350.000, koliko se neretko nudi šefovima kuhinje.
Prodavci uvek traženi, zarade variraju Posla će ove godine, kao i svake unazad, biti za prodavce.
Kako objašnajva Turinski, iz godine u godinu, uvek ima mnoštvo oglasa za prodavce, te ljudi koji se bave ovim poslom ne treba da brinu da li će u godini pred nama moći da se zaposle.
Foto: Pixabay Plate u ovom sektoru variraju.
Tako zaposleni u malim prodavnicama često rade za minimalac, ali u velikim kompanijama mesečna plata može da bude i 100.000 dinara, što je više od srpskog proseka.
Za administrativne radnike „nema zime“ Takođe, uvek ima posla i za administrativne radnike.
Što se tiče plate, postoje firme koje će svojim administrativnim radnicima isplaćivati samo minimalac, ali u ozbiljnijim firmama, može da se zaradi i po 90.000 dinara, pa i više.
Jagma za „majstorima“ za volanom Za kraj, Turinski ističe da će 2024. godina biti dobra za sve one koji žele da se zaposle kao vozači.
Najbolje će proći oni koji imaju vozačku dozvolu C ili D kategorije, odnosno oni koji znaju da voze kamion ili autobus.
Foto: Pixabay Što se tiče vozača autobusa, oni koji rade za GSP, posvedočili su ranije da je posao naporan, a da za to mesečno budu plaćeni oko 80.000 dinara.
Ipak, vozači u privatnim firmama mogu da zarade i po 1.000 evra, a ovih radnika je toliko malo, da posao nalaze za tili čas.
Izvor: Nova.rs
Najtraženiji poslovi u Novom Sadu: Vodič za pronalaženje idealnog zaposlenja

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.