Izvor: Luftika.rs, 09.Jul.2023, 22:05

Najstarija prašuma u Evropi deo je nacionalnog parka Sutjeska i izgleda magično

Prašuma u srcu Balkana.
U Prašumi Perućica registrovano je više od 170 vrsta drveća i grmlja, kao više od 1.000 vrsta zeljastih biljaka, od kojih su brojni endemi pa se Perućica smatra lokacijom od posebnog naučnog interesa.
Prašuma Perućica, jedna od najstarijih u Evropi, biser Nacionalnog parka Sutjeska predstavlja jedan od najočuvanijih rezervata u ovom delu sveta.
Prašuma Perućica stara je oko 20.000 godina i prostire se na oko 1.300 hektara, obiluje prelepim prizorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << netaknute prirode, primerima bukve, jele i smreče čija stabla dostižu visinu od čak 50 metara, pa je kao takva davne 1952. godine proglašena područjem od posebnog naučnog značaja, a dve godine kasnije za prirodni rezervat pod strogom zaštitom države.
Jedna od poslednjih oaza netaknute prirode u Evropi, okružena je impozantnim planinskim vrhovima u BiH, Maglićem, Volujakom i Sniježnicom, dok je reka Sutjeska deli od Zelengore, što je čini pravim mamcem za istraživače i sve zaljubljenike u prirodu.
Sve je veći broj planinara, organizovanih grupa domaćih i stranih turista, ali i znatiželjnih meštana okolnih naselja koji je svakodnevno posećuju, posebno u letnim mesecima kada njena lepota posebno dolazi do izražaja.
Iako će vam se na prvi pogled učiniti kao vrlo jednostavna za šetnju, ulazak u prašumu nije preporučljiv bez iskusnih vodiča, jer postoji velika mogućnost da se izgubite i da lutate danima bezupsešno tražeći izlaz.
Postoji čak i jedna priča da su se u Drugom svetskom ratu u njenim divljim prostranstvima izgubili nemački vojnici koji nikada nisu pronađeni.
Izvor: Danas Online
Prava prašuma postoji i u Srbiji i već 3 veka predstavlja dragulj netaknute prirode (FOTO)

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.