Izvor: B92, 11.Okt.2008, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Najlepša knjiga na svetu"

Rim -- "Najlepša umetnička knjiga na svetu", posvećena Mikelanđelu, u izdanju italijanskog FMR-a, dostupna je na tržištu samo u 99 primeraka, po ceni od 100.000 evra.

Knjiga ima korice od izvajanog mermera, a strane od pergamenta sa tekstom ispisanom mastilom urađenom po starinskoj recepturi. "Ta cena se može činiti previsokom ako mislimo na neku knjigu, ali to nije slučaj ukoliko imamo u vidu da je reč o umetničkom delu", navode u kući FMR, specijalizovanoj za luksuzne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << časopise i umetničke knjige.

Knjiga "Mikelanđelo, vešta ruka", predstavljena prvi put u Bolonji u maju ove godine, zamišljena je kao umetničko delo za kolekcionare i bibliofile koji će njenu kupovinu shvatiti kao oblik mecenstva, ističu u FMR, prenele su agencije.

Knjiga je visoka 68, i široka 42 centimetara, kada je zatvorena, a bez kovčežića od lakiranog drveta u kojem je predstavljena, teška je 24 kilograma.

Korice čini mermerna vajana ploča utisnuta u okvir prekriven crvenin svilenim somotom. Delo ima 264 strane sa gravirama, fotografijama i tekstovima. Zaštitne strane su od specijlanog mutnog pozlaćenog papira.

"Naš cilj nije novac. Krenuli smo od ideje italijanske renesanse da je knjiga umetničko delo i insistirali na tom zahtevu osobenosti za jednu modernu knjigu u čijoj su izradi učestvovali izuzetne zanatlije", izjavio je predstavnik kompanije FMR.

Mermerne korice predstavljaju reprodukciju ručno vajanog bareljefa "Bogorodica na stepeništu", prvog dela koje je Mikelanđelo izradio kada je imao 15 godina, i od kog se nikada nije odvajao. Mermer potiče iz jednog kamenoloma u Karari, u Toskani, u kom se svojevremeno snabdevao i sam Mikelanđelo.

Starinski crteži reprodukovani su na papiru izrađenom po ugledu na onaj koji je pravljen pre više vekova.

Knjiga sadrži i 83 fotografije Mikelanđelovih skulputura reprodukovane preko jedne cele strane, a ponekad i preko dve cele strane. Uz svaki primerak ide po jedna fotografija sa potpisom autora Aurelija Amendole.

Mastilo kojim je štampan tekst proizvedeno je po starinskoj recepturi, bez hemijskih dodataka i predviđeno je da traje "500 godina i više".

Za izradu jedne knjige potrebno je od tri do šest meseci. Do sada je urađeno oko dvadeset, od čega je desetak već prodato. Muzej Prado u Madridu kupio je jednu knjigu, a dve su postale vlasništvo poznatih rok zvezda.

Oni koji sebi ne mogu da priušte ovu izuzetnu knjigu mogu da uživaju u njoj na internet sajtu FMR-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.