Najjednostavniji način da se resetujete

Izvor: Mondo, 20.Jun.2017, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najjednostavniji način da se "resetujete"

Pranje ruku je najjednostavniji način da "napravite mesta" za nove, sveže ideje i izađete sa "slepog koloseka" koji ne donosi rezultate.

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

  Ako vam je potrebno da brzo promenite perspektivu i "resetujete se", najjednostavniji način da to uradite je da operete ruke. Ovaj čin vodi fleksibilnijem razmišljanju, utvrdili su naučnici, a verovali ili ne ispostavilo se da pomaže i brisanje ruku vlažnim maramicama.

To >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << je najjednostavniji način da "napravite mesta" za nove, sveže ideje, preusmerite tok misli i izađete sa "slepog koloseka" koji ne donosi rezultate.

Pranje ruku nije važno samo zbog higijene i opšteg zdravlja, već pozitivno utiče i na naš način razmišljanja, pokazalo je novo istraživanje.

Naučnici su utvrdili da ovaj čin može da promeni pogled na problem koji pokušavamo da rešimo, čineći dotadašnji cilj manje važnim,

Pranje ruku pruža našem mozgu priliku da se "resetuje", tako što nam omogućava da se mentalno izmestimo od pristupa rešavanju problema koji je uslovljen našim prethodnim iskustvom.

Naučnici sa Univerziteta u Torontu utvrdili su da sam čin pranja ruku pomaže da promenimo fokus.

Ranija istraživanja pokazala su da su pranje ruku i tuširanje činovi kojima ljudi pribegavaju kad urade nešto čega se stide, jer im to omogućava da "speru" osećaj krivice.

Ali, ovo novo istraživanje bavilo se mentalnim procesom koji je uključuje čin pranja u proces psihološke separacije.

Tokom studije sprovedena su četiri eksperimenta koji su počeli tako što je pažnja ispitanika usmerena na postizanje određenog cilja na određeni način.

Zatim je trebalo procene koliko su u tome uspešni, ali je nekima od njih ponuđeno da ruke obrišu vlažnom maramicom.

Oni koji su brisali ruke, reše su se osvrtali na sopstvene greške tokom rešavanja zadatka, i nisu im pridavali toliki značaj.

Takođe, ispitanicima koji su oprali ruke ili ih obrisali vlažnom maramicom bilo je lakše da se skoncentrišu na sledeći zadatak koji im je postavljen tokom istraživanja, prenosi "Dejli mejl".

Dakle, ako pokušavate da rešite neki problem a ne ide vam, najpametnije što možete da uradite je da date sebi dva minuta pauze i operete ruke.

Kako vi perete ruke?Kako se pravilno peru ruke (VIDEO)------------------------------------------------------------------------------MONDO aplikacija ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.