Izvor: Luftika.rs, 30.Jul.2023, 18:05

Najbolji riblji paprikaš jede se na 2 sata vožnje od NS, u srcu prirodnog rezervata (FOTO)

U okolini Sombora, nadomak Bezdana, nalazi se jedno manje vikend naselje zvano Šebešfok koje po svojoj uređenosti odudara od mesta koje ste do sada posetili u Srbiji.
Tu se nalazi jedna brana gde se odvaja Veliki Bajski kanal od Velikog Bačkog kanala. Šebešfok je dobio ime po tome što je na ovoj tački rukavac Dunava bio veoma uzak i voda je prilično brzo tekla. Bukvalni prevod ovog mesta sa mađarskog značio bi „brzi stepen“, „brza tačka“ ili „brzi vir“, piše portal >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << 021.rs.
Šebešfok je idealno mesto za odmor u prirodnom ambijentu. Naselje je okruženo kompleksom šuma, staništem plemenite divljači i retkih ptica karakterističnim za Gornje podunavlje – zaštićeni rezervat prirode.
Kroz naselje lagano protiče Veliki Bački kanal koji se izliva iz Dunava i bogat je raznovrsnom ribom. Sve to čini Šebešfok idealnim za ljubitelje prirode, lova i ribolova.
U Šebešfoku se nalazi veliki broj čardi, brvnara i odmarališta koja poseduju bogatstvo ukusa i mirisa ovog kraja. Prepoznatljiva obeležja čardi jesu muzika tamburaša i specijaliteti od ribe. Najtraženije jelo je riblji paprikaš uz domaće rezance. To mora da se proba.
U blizini gosti mogu da pecaju i love sa profesionalnim vodičima. Neretko se organizuju kajaške regate, a postoji i ekološka učionica „Baračka“, mesto gde se đaci i skauti obučavaju za posebne uslove života u prirodi.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Mira Vukicevic (@mirjanabg)


Sa druge strane, imate varijantu da iznajmite neku od brojnih vikendica koje su na raspolaganju. Cene vikendica po danu kreću se od oko 30 evra pa naviše. Uglavnom su prostrane, opremljene svim neophodnim stvarima za vreme provedeno tamo. Jedino što treba da uradite jeste da okupite ekipu, bilo da je u pitanju porodica ili prijatelji, i da se uputite ka ovoj oazi mira i odmora.
Ukoliko ste razmišljali o odlasku iz grada, užurbanosti i buke, ali ne samo na par dana, već na definitivnu selidbu u obroncima prirode, možda je baš Šebešfok pravo mesto za vas. Tamo ima dosta vikendica koje su, osim za izdavanje, na prodaji.
Na severozapadu Bačke, zagrljen Dunavom, smešten je specijalni rezervat Gornje podunavlje, privremeni beg iz urbanog okruženja u netaknutu prirodu.
Nalazi se na krajnjem severozapadu Srbije, na granici, tojest tromeđi sa Mađarskom i Hrvatskom. Čine ga dva rita Monoštorski i Apatinski.
Gornje podunavlje, poznato i kao „Evropski Amazon“ je zaštićeno prirodno dobro I kategorije, koje se prostire uz levu obalu reke Dunav. Godine 2017. upisano je u UNESCO svetsku listu kao deo rezervata biosfere „Bačko Podunavlje“.
Šuma ovog predela je pod stalnim nadzorom raznih službi koje brinu da se ova baština zaštiti od devastacije. Putevi i puteljci koje vode kroz šumu idealni su za razne oblike rekreacije. Džoging, pešačenje, vežbanje na spravama u šumi su uobičajene aktivnosti raznih ljubitelja prirode. Skrivene peščane plaže, idealne su za uživanje u letnjim danima.
Uz sportsko-rekreativneaktivnosti na vodi, kao i lov i ribolov, ovaj rezervat poseduje i mogućnosti boravišno sportsko-rekreativnog turizma, izletničkog i ekskurzionog turizma, pa je samim tim, idealno mesto za uživanje u prirodi.
Neštinska ada na lepom plavom Dunavu i beli pesak koji šmek raja donosi među Zemljane (FOTO)

Nastavak na Luftika.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.