Izvor: Glas javnosti, 06.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolje kuvam sa Vladom Georgievim

Atraktivna autor romana „Kako uloviti muža“ Zorica Karanović, iako je to u Srbiji postalo neprihvatljivo za modernu i samosvesnu ženu, u razgovoru za Glas priznaje da sa zadovoljstvom kuva.

- Sa uživanjem boravim u kuhinji, iako imam prijateljice koje kažu da bi pre radile u livnici nego zavirile u rernu. Za mene je to mnogo više od pripremanja hrane. To je doživljaj koji ima svoje rituale: seckanje, dinstanje, dekorisanje, serviranje. Može da bude i jedan od najlepših načina >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da uživate sa voljenom osobom, bilo da hranu spremate zajedno ili da želite da iznenadite nekog ko pokreće u vama bujicu toplih emocija. Inače, poznato je da se energija koju emitujete prilikom spremanja hrane uvek vidi u atmosferi koja vlada prilikom obedovanja.

Dok kuva Zorica obavezno pusti neku lepu, laganu muziku.

- Vrlo često slušam Hulija Iglesijasa, Vladu Georgieva ili Sergeja Ćetkovića. Sa njima najbolje kuvam. Opuštaju me i čine da uživam u svakom momentu.

LJubav prema kuvanju spisateljica i urednica Ženske strane lista Politika nasledila je od bake Zore, čije ime nosi.

ŠPAGETE NA ZORIČIN NAČIN

Svim čitateljkama i čitaocima, u ovim vrelim letnjim danima predlažem špagete. Za njih nije potrebno neko veliko umeće. PRIPREMA: Kad voda u koju ste stavili malo soli proključa, dodajte špagete i nekoliko kapi maslinovog ulja. Za to vreme sitno iseckajte slaninu, pečenicu i paradajz. Posle desetak minuta kuvanja, testeninu procedite i ostavite koji minut da ispusti višak vode. Dok čekate, zagrejte maslinovo ulje u šerpi i ubacite slaninicu i pečenicu, a potom i paradajz. Ne zaboravite „začin Ce“. Nekoliko minuta kasnije, sjedinite sa špagetama i dodajte izrendan sir ili pavlaku. Pre serviranja, na tanjir iseckajte crvenu papriku na listiće i rasporedite simetrično. Zatim dodajte špagete i ukrasite čeri paradajzom na vrhu. Potrudite se da je vino već ohlađeno i ne zaboravite najvažniji začin svakog jela - osmeh!

- Ona je bila čarobna kuvarica i domaćica. Neki od njenih recepata našli su se u brojnim kuvarima, među kojima i u onim koje sam zajedno sa roditeljima napisala. Reč je o nekoliko džepnih knjižica koje su tematski posvećene različitim vrstama hrane: „Najlepše torte“, „Najlepše salate“, „Najlepša peciva“ i „Najlepši kolači“. To je najmanje što smo mogli da uradimo za nju, da trajno ovekovečimo sećanje na predivne trenutke koje nam je priredila svojim svakodnevnim kuvarskim umećem, ali i vedrinom i ljubavlju sa kojima je sve to radila. Sada to isto radi i moja mama. Nadam se da će dar biti po „ženskoj liniji“ i da ću jednog dana i ja tako spremati- ističe Zorica.

Karanovićeva je nekada mnogo češće posećivala pijacu.

- Imam manje vremena tako da se trudim da sve kupim na jednom mestu, iako nije loše s vremena na vreme obići i Kalenićevu pijacu, tek toliko da ostanete u formi. Za mene je to deo uživanja. Kažu da najkraći put do muškog srca vodi upravo preko kuhinje. Zato naučite da kuvate makar samo jedno njegovo omiljeno jelo. Zato se obavezno raspitajte šta voli da jede i s vremena na vreme ga pozovite na večeru, upalite sveće i napravite romantičnu atmosferu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.