Najbolja je frula od šljivovine

Izvor: Glas javnosti, 29.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolja je frula od šljivovine

Frulu može svako da napravi, kao što na fruli može svako da svira, ali i za pravljenje frule i za sviranje na fruli postoje majstori i majstori nad majstorima. E, zato, da bi se svake godine znalo ko je majstor nad majstorima u sviranju na ovom čudesnom instrumentu, već 21 godinu se u Prislonici, selu podno planine Vujan, organizuje Sabor frulaša pod imenom „Oj, Moravo“ na kojem se frulaši iz čitave zemlje nadmeću za titulu najboljeg među najboljima. Organizatori Sabora frulaša - Turistička >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << organizacija Čačka i Savet Sabora, uz podršku grada Čačka, Ministarstva kulture i Ministarstva ekonomije, mislili su na sve, osim možda na to da li će im Sv. arhangel Gavrilo biti naklonjen, a ispostavilo se da svetac i nije baš bio dobre volje jer je u Prislonici u dva dana održavanja nadmetanja u sviranju na fruli palo preko 50 litara kiše po metru kvadratnom. No, bez obzira na to što je bilo baš mokro i još više kaljavo, ipak su i organizatori i takmičari imali sreće da kiše ne bude samo u vreme takmičenja. Pre toga, a odmah i nakon takmičenja, kao da se nebo nad Prislonicom otvorilo.

Sabor frulaša je započeo svečanom liturgijom u manastiru Vujan na Sv. arhangela Gavrila i programom u porti ovog manastira koji je čuven i po tome što je u njemu svojevremeno, dok je boravio u njemu, izlečenje od teške bolesti našao i sadašnji patrijarh srpski Pavle, a nakon toga, manifestacija je nastavljena u centru sela Prislonica. Bilo je mnogo tezgi na kojima je su posetioci mogli da kupe plastične puške, konjiće i srca ispunjena helijumom, crne majice sa likovima Radovana Karadžića i Ratka Mladića, raznorazne džidžabidže, ali frule su mogli da kupe samo na dva mesta. Jedan od onih koji je nudio frule na prodaju bio je i Miroslav Vesović (75), samostalni proizvođač frula iz okoline Beograda.

- Ma, ide, ali tanko! Da l’ je u pitanju ova kišovina ili narod nema para, ali frule se slabo prodaju. Inače, pravim ih od šljivovog drveta, drenovine, crnog bagrema, mukinje, kruškovine... Najbolji zvuk, po meni, imaju frule od šljivovine, i to od dela šljive do zemlje. Do sada sam napravio na hiljade frula, a cena im je od 1.000 do 8.000 dinara, ali me ubi konkurencija - priča Miroslav Vesović, pokazujući preko ramena na tezgicu koja se nalazi nedaleko od njega i na kojoj svoje frule prodaje Vojislav Bojović, Čačanin koji živi u Švedskoj i kome je pravljenje ovih instrumenata unosan hobi i koji frule prodaje po ceni od 300 do 3.000 dinara.

Najmlađoj učesnici takmičenja Valentini Micić (9) iz Razbojne kod Brusa se“ javljalo“ da će da pobedi, ali isto se to „javljalo“ i Stefanu Beševiću iz sela Poljice na Goliji. Ipak, loše im se „javljalo“, i ne samo njima, jer je žiri za pobednika mladih frulaša jednoglasnom odlukom proglasio Miloša Tomića (15) iz Gornjeg Milanovca.

Pravi događaj za oko 1.500 upornih posetilaca sa zavrnutim blatnjavim nogavicama, bilo je finalno takmičenje majstora frule koji su u Prislonicu došli iz Rače Kragujevačke, Petrovca na Mlavi, Kragujevca, Sombora, Kruševca, Niša, Kule, Starčeva, Brusa, Vranja... svi u nadi da će baš oni dokazati žiriju, na čijem je čelu bio poznati kompozitor Zoran Hristić, da svojim umećem zaslužuju zlatnu frulu Prislonice.

Za one koji ne razlikuju nijanse u sviranju na fruli, svi učesnici takmičenja su mogli da budu pobednici. Ipak, stručni žiri je ocenio da je majstor nad majstorima ovogodišnjeg Sabora frulaša mlađani Nebojša Brdarić (20) iz Sombora, koji je osvojio Zlatnu frulu, a samo za nijansu lošiji su bili Marko Kojadinović iz Rače Kragujevačke i Kristina Cvijić iz Brusa koji su osvojili drugo, odnosno, treće mesto. Publika je, kao i uvek do sada, imala malo drugačije mišljenje od stručnog žirija te je nagradu publike dodelila Aleksandru Pandureviću iz okoline Zaječara.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.