Na pustom ostrvu preživeli jedući kornjače

Izvor: Glas javnosti, 31.Mar.2010, 08:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na pustom ostrvu preživeli jedući kornjače

PERT - Jedna australijska porodica preživela je šest meseci jedući kornjače i spavajući pod vedrim nebom na malom ostrvu u vodama Pacifika na koje ih je nasukala silovita tropska oluja

Porodica Beri iz grada Perta u Australiji krenula je na dvogodišne krstarenje Tihim okeanom kada se njihov katamaran nasukala na greben jednog od Mikronezijskih ostrva. Oluja ih je doslovno izbacila na gotovo pusto parče kopna, a njihov brod razbila u paramparčad kao igračku.

Avion >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << - jedina veza sa svetom

Mogmog je ostrvo koje pripada Mikroneziji i koje nema ni najosnovniju infrastrukturu. Meštani se prehranjuju loveći krabe, kornjače i divlje kokoške. Obroci se spremaju na vatri, u kazančetu, a ostrvom vlada poglavica koji odlučuje o svemu. Jedini način da se sa tog ostrva ostvari veza sa okolnim svetom jeste motorni čamac, koji meštani nemaju, ili mali misionarski avion koji sa susednog ostrva Flalap koji meštane obilazi jedanput u nekoliko meseci.

Endrjua Berija, njegovu suprugu Dženi i njihove dve ćerke igra sudbine bacila je na ostrvce po imenu Mogmog na kojem živi dvestotinak stanovnika Mikronezije. Članovi porodice Beri ispričali su po povratku kući da im je za odlazak sa ostrva, na kojem naravno nije bilo ni struje ni tekuće vode, trebalo nekoliko meseci koje su utrošili popravljajući svoj brod. U tom poduhvatu pomoglo im je nekoliko meštana. Brod je bio prilično oštećen - porodica je ostala bez oba sidra, a olujni talasi su ga dobro načeli.

Vreme na ostrvu "ubijali" su šetajući se kilometrima unaokolo. A kada je reč o deci, tu nije bilo problema, kaže Endrju, jer je njegova supruga učiteljica tako da ćerkama nije bilo dosadno, a ništa nisu ni izgubile od obrazovanja.

- Jedino od čega smo strahovali, pogotovo dok smo spavali, bila je gomila pacova koja je trčkarala u našoj blizini - dodaje glava porodice Beri koji je na kraju uspeo da najmilije vrati kući pošto je sam popravio katamaran.

Izvinite, ali kako na "pustom" ostrvu živi 200 stanovnika?

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.