Na prodaju vagon Plavog voza

Izvor: B92, 06.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na prodaju vagon Plavog voza

Tito i Jovanka u Baru 1976.

Beograd -- Vagon Plavog voza, koji je bio namenjen isključivo gostima nekadašnjeg predsednik SFRJ Josipa Broza Tita, ponuđen je na prodaju.

Zainteresovani kupci vagon mogu da razgledaju 11, 12, 18, 19, i 20. decembra na železničkoj stanici Topčider, a ponude se mogu dostaviti do 20. decembra.

Vagon-salon koji se nudi na prodaju u vlasništvu je Ministarstva odbrane i poslednji put je saobraćao 1992. za potrebe Vojske Jugoslavije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i od tada nije priključivan na kompoziciju Plavog voza.

Plavi voz je napravljen 1959. godine, enterijer je za to vreme bio izuzetno luksuzno opremljen, do sada je prešao više od 600.000 kilometara, a Josip Broz je u tom vozu ugostio više od 60 državnika iz celog sveta, među kojima i kraljicu Elizabetu II.

Najčešća odredišta Plavog voza u Titovo vreme bili su Pula, Bled i Karađorđevo, a skoro da ne postoji evropska metropola u koju nije putovao njime.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.