Na dva točka preko dva kontinenta

Izvor: Politika, 09.Sep.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na dva točka preko dva kontinenta

Kada se krajem septembra, posle više od 34 dana neprekidne vožnje budu vratili u Beograd, trojac na motorima i dvoje snimatelja asistenata u kolima, imaće iza sebe između 9.000 i 10.000 pređenih kilometara.

Do detalja mapiran put kroz 10 država i dve sporne oblasti – Nagorno Karabah i Abhaziju – planirali su poslednjih šest meseci. Intezivno skeniranje svakog kilometra, odmorišta i administrativnih obaveza (viza) bili su sastavni deo pre početka projekta „Hit the road”. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Stanimir Miljković – Severian, Saša Petrović i Dragan Mijailović – Mimi na „be-em-veu” i dva „suzukija” i Nemanja Stojanović i Miloš Savković u „dačiji dasteru”, čine petorku koja je krenula na prvu od tri planirane ekspedicije.

Kako kaže Željko Drašković, četvrti motorista koji je ostao u Beogradui u kontaktu je sa vozačima, želja im je da ovim vožnjama, kroz sliku i reč, stečena iskustva predoče široj javnosti.

Kako piše na zvaničnom sajtu, ova ekspedicija je nastala iz želje da aktuelizuju skoro zaboravljenu formu putopisa. Zato čitaoci bloga mogu gotovo istovremeno da prate putešestvije motociklista, a od snimljenog materijala, televizijski gledaoci imaće priliku da pogledaju seriju od devet epizoda, koliko je planirano.

U okviru prve ekspedicije, na koju su krenuli 27. avgusta, obići će 10 država Evrope i Azije: Srbiju, Grčku, Bugarsku, Tursku, Jermeniju Gruziju, Rumuniju, Moldaviju, Rusiju, Ukrajinu i oblasti Nagorno Karabah i Abhaziju. A za sledeću godinu planiraju da osete puteve Amerike, a treća destinacija je još nepoznanica.

– Možda Južna Amerika, ko zna – tajanstven je Drašković.

Na pitanje zašto su odabrali baš ovih 10 država, naš sagovornik kaže da su one prelepe, mistične i nedovoljno poznate.

– Primera radi Jermenija je spektakularna i ima brojne očuvane pravoslavne manastire iz drugog, trećeg veka. Tačnije, svako mesto je zanimljivo, a mi želimo da ih upoznamo i to podelimo sa drugima. Verujemo da na ovaj način bolje upoznajemo sebe i bolje razumemo svoje mesto u svetu – smatra Drašković.

Stanimir Miljković – Severian, Saša Petrović i Dragan Mijailović – Mimi (Foto „Hit the road”)

Za sada je ekspedicija imala malih pehova, ali samo na početku. Izgubili su deo novca u Istambulu. Zbog jake alergije, Stanimir Miljković je morao da zatraži medicinsku pomoć, ali su sve uspešno prebrodili. Do sada su samo jednom platili kaznu za prekoračenje brzine.

Tipove motora koji su odabrali nisu brzinskog karaktera i predviđeni su, pre svega, za vožnje van puteva, tačnije za makadame i kozije staze. Dnevno prevaljuju od 300 do 400 kilometara.

-------------------------------------------------------------------

Detaljne pripreme i redovna javljanja

Članovi tima voze tokom čitavog dana, odmorišta su im u hotelima, hostelima i kampovima. Za sada su zadovoljni kako su sproveli pripreme mada planiraju da za narednu ekspediciju pojačaju tempo.

– Pred ovaj put nedeljno smo imali po jedan sastanak – kaže Drašković.

Motoristi i snimatelji u kolima povezani su radio-vezom, a u bazu u Beograd javljaju se kad god mogu, ili sa mesta koja su pokrivena internetom.

A. Cvetićanin

objavljeno: 10.09.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Na motociklima preko dva kontinenta

Izvor: B92, 10.Sep.2012, 10:37

Trojac iz Srbije, na motorima, krenuo je krajem avgusta na put od 10.000 kilometara kroz deset država.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.