Na današnji dan, 8. novembar

Izvor: B92, 08.Nov.2023, 01:02

Na današnji dan, 8. novembar

960 - Bitka kod Andrasosa: Vizantijci pod komandom Lava Foke Mlađeg pobedili su Hamdanida emira Alepa, Sejf al-Davlu.

1519 - Španski osvajač Ernan Kortes stigao je u Meksiko, gde su ga Asteci i njihov vladar Montezuma II, verujući da je on reinkarnacija astečkog božanstva Kecalkoatl, primili u Tenočtitlanu s najvećim počastima.

1520 - Po naredbi danskog kralja Kristijana II izvršen je pokolj više od 80 švedskih sveštenika i plemića. „Stokholmsko krvoproliće“ >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podstaklo je ustanak kojim je, pod vođstvom Gustava Vase 1521. Švedska oslobođena danske vlasti.

1576 - Osamdesetogodišnji rat: Hentski mir: Staleške skupštine Nizozemlja se sastaju i udružuju kako bi se suprotstavile španskoj okupaciji.

1602 - Biblioteka Bodleana na Univerzitetu u Oksfordu otvorena je za javnost.

1620 - Odigrala se bitka kod Bele planine, prva bitka u Tridesetogodišnjem ratu, u blizini Praga.

1793 - Prvi put je za javnost otvoren Luvr, dvorac francuskih kraljeva od 1204, koji je odlukom revolucionarne vlade 1791. pretvoren u muzej.

1805 - Smederevski dizdar Muharem Guša Bošnjak predao je ključeve grada vođi Prvog srpskog ustanka Karađorđu. Tim činom Smederevo se uvrstilo među prve srpske varoši koje je Karađorđe oslobodio od Turaka.

1858 - Posle pobede nad turskom vojskom na Grahovu, Crna Gora je dobila međunarodno utvrđene granice prema Osmanskom carstvu, za koje su garantovale velike sile - Rusija, Austrija, Francuska i Pruska.

1889 - Montana je postala 41. država SAD.

1895 - Nemački fizičar Vilhelm Konrad Rendgen otkrio je iks-zrake koji su po njemu nazvani Rendgenovi zraci. Za taj izum dobio je 1901. Nobelovu nagradu za fiziku.

1901 - Neredi zbog jevanđelja: krvavi sukobi se odvijaju u Atini posle prevoda jevanđelja na demotski Grčki.

1917 - Sovjet narodnih komesara uspostavljen je kao nova vlada Rusije s Lenjinom na čelu. Lav Trocki postao je komesar za inostrane poslove, a Staljin komesar za narodnosti.

1923 - Sprečen je pokušaj Adolfa Hitlera u Minhenu da s generalom Erihom Ludendorfom izvede Pivnički puč. Vođa nacista uhapšen je četiri dana kasnije i osuđen na pet godina zatvora, ali je krajem 1924. amnestiran. Tokom boravka u zatvoru napisao je knjigu „Majn kampf“ (Moja borba), koja je kasnije postala biblija nacizma.

1933 - Velika kriza: Novi ugovor: američki predsednik Frenklin Delano Ruzvelt osnovao je Upravu za civilne radove, organizaciju koja je dizajnirana da stvori poslove za više od 4 miliona nezaposlenih.

1936 - Španski građanski rat: Frankove trupe ne uspevaju da zauzmu Madrid, ali započinju trogodišnju opsadu Madrida.

1937 - Nacisti su u Minhenu prikazali izložbu "Der ewige Jude" ("Večni Jevrej").

1939 - Incident Venlo: Dva britanska agenta Secret Intelligence Service (SIS)-a su zarobili Nemci.

1939 - U Minhenu obeležavajući 16. godišnjicu Pivničkog puča, Adolf Hitler je usko izbegao pokušaj atentata od strane nemačkog radnika Georga Elsera.

1940 - Grčko-italijanski rat: Italijanska invazija na Grčku nije uspela, jer brojne grčke jedinice odbacuju Italijane u bici kod Elea-Kalamasa.

1941 - Osnovana je Albanska komunistička partija.

1942 - Drugi svetski rat: Francuski pokret otpora izvodi udare u Alžiru, u kojima 400 civilnih francuskih patriota neutrališe XIX korpus vojske Višijevskog režima a nakon 15 sati borbi i hapsi nekoliko višijevskih generala, omogućavajući neposredan uspeh Operacije Baklja u Alžiru.

1942 - Savezničke snage pod komandom generala Dvajta Ajzenhauera počele su iskrcavanje u severnoj Africi u Drugom svetskom ratu. Borbe protiv nemačko-italijanskih trupa završene su 13. maja 1943. pobedom Saveznika.

1944 - U Narodnooslobodilačkoj borbi oslobođeni su Štip, Negotino i Struga.

1950 - Korejski rat: Komandir u Američkom ratnom vazduhoplovstvu Rasel J. Braun, dok je pilotirao na F-80 (Lockheed P-80 Shooting Star), pucao je na dva severnokorejska MiG-15 kao prvi operativni reaktivni lovac Američkih vazduhoplovnih snaga.

1957 - Pan Am Flight 7 je nestao u letu između San Franciska i Honolulua. Olupina i tela stradalih pronađeni su nedelju dana kasnije.

1957 - Operacija Grablje X, Runda C1: Velika Britanija sprovodi svoj prvi uspešni test hidrogenske bombe nad Kiritimati u Pacifiku.

1960 - Džon Kenedi je pobedio Ričarda Niksona na predsedničkim izborima i tako postao najmlađi čovek koji je ikada izabran na tu funkciju.

1960 - Stvorena je Britanska teritorija Indijskog okeana, koja se sastoji od ostrva Arhipelaga Čagos, Aldabra, Farkuar (ostrva) i Deroš (ostrva) .

1965 - Zakonom o ubistvu (ukidanje smrtne kazne) iz 1965. godine dodeljena je Kraljevska saglasnost, za formalno ukidanje smrtne kazne u Ujedinjenom Kraljevstvu, izuzev u slučajevima velike izdaje, "piraterije nasiljem" (piraterija sa namerom da ubije ili izazove teška telesna povreda ), paljevina u kraljevskim dvorištima i špijunaža, kao i druga krivična dela prema vojnom pravu. Određeno je da bi se smrtna kazna ukinula u svim slučajevima 1998. godine.

1965 - Vijetnamski rat: Bitka između australijskih snaga i Viet Konga u bici Gang Toi.

1966 - Bivši državni pravobranilac u Masačusetsu Edvard Brok postaje prvi Afro-Amerikanac izabran u senat Sjedinjenih Država od rekonstrukcije.

1966 - Predsednik SAD Lindon Džonson potpisuje zakon o izuzeću iz protokola, dozvoljavajući Nacionalnoj fudbalskoj ligi da se spoji sa Američkom fudbalskom ligom.

1966 - Bečka konvencija o drumskom saobraćaju potpisana je kako bi se olakšao međunarodni saobraćajni promet i povećala bezbednost na putu standardizacijom jedinstvenih saobraćajnih pravila među potpisnicima.

1971 - Objavljen je četvrti po redu album Led Zeppelin IV britanske grupe Led zepelin, na kom se nalazila i njihova najpoznatija pesma "Stairway to Heaven".

1977 - Grčki arheolog Manolis Andronikos otkrio je grobnicu Filipa II Makedonskog u Kutlešu (Vergina).

1989 - Daglas Vajlder izabran je za guvernera Virdžinije, kao prvi crnac u istoriji SAD koji je postao guverner jedne američke države. Istog dana Dejvid Dinkins izabran je za prvog crnog gradonačelnika Njujorka.

1992 - Združenim napadom jedinica Vojske Hrvatske, HVO-a i Armije BiH na Nevesinje počela jedna od najžešćih bitaka Rata u BiH, poznata kao Mitrovdanska ofanziva.

1995 - Republika Makedonija zvanično je postala 38-a članica Saveta Evrope.

1998 - Sud u Bangladešu osudio je na smrt 15 bivših oficira, optuženih za ubistvo bangladeškog predsednika šeika Mudžibura Rahmana u vojnom udaru u avgustu 1975.

2001 - Pripadnici Jedinice za specijalne operacije Srbije ("crvene beretke") počeli su protest u centru za obuku u Kula. Četiri dana kasnije oni su transporterima blokirali ceo centar i deo auto-puta u Beogradu. Protest je završen 17. novembra nakon pregovora s vladom Srbije.

2001 - Francuski gornji dom parlamenta, Senat, usvojio je zakon kojim se Korzici dozvoljava ograničena autonomija, iz kojeg su prethodno izbačeni mnogi ključni članovi.

2002 - Savet bezbednosti UN na javnoj sednici jednoglasno je usvojio Rezoluciju 1441 o razoružanju Iraka.

2006 - Proglašen moderni Ustav Republike Srbije koji definiše Kosmet kao sastavni deo Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.