Izvor: B92, 03.Okt.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan, 3. oktobar

1226. Umro italijanski fratar Đovani Bernardone, poznat kao Franja Asiški, osnivač rimokatoličkog franjevačkog reda.

1796. Predvođeni vladikom Petrom I Petrovićem Njegošem, Crnogorci na Krusima porazili višestruko brojnije snage skadarskog paše Mahmuta Bušatlije. Paša poginuo u toj bici.

1824. Skupština Meksika usvojila ustav, država postala nezavisna federativna republika pod nazivom Sjedinjene Države Meksika.

1866. Mirovnim ugovorom u Beču, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kojim je okončan sedmonedeljni rat Italije i Austrije, Italiji pripali oblast Veneto i grad Venecija.

1888. Rođen nemački novinar Karl fon Osjecki, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1935. Zbog pacifističkog delovanja nacisti ga 1933. zatvorili u koncentracioni logor, 1938. umro od posledica mučenja.

1895. Rođen Sergej Aleksandrovič Jesenjin, jedan od najpopularnijih ruskih pesnika XX veka. Njegovo pesničko delo i njegov život, koji je okončao samoubistvom u 30. godini, uticali na evropsko pesništvo.

1897. Rođen francuski pisac Luj Aragon, jedan od osnivača dadaističkog i nadrealističkog pokreta. 1930, posle učešća na kongresu revolucionarnih pisaca u Harkovu, opredeljuje se za socijalistički realizam; tokom Drugog svetskog rata, uz Elijara, najznačajniji pesnik Pokreta otpora.

1906. Na Radio konferenciji u Berlinu SOS ustanovljen za međunarodni signal za pomoć. Najčešće se tumači kao skraćenica engleskog izraza Save Our Souls, Spasite naše duše. Konvencija stupila na snagu u julu 1908.

1929. Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca promenila naziv u Kraljevina Jugoslavija, državna teritorija podeljena na devet banovina.

1932. Irak, po isteku britanskog mandata, stekao nezavisnost i postao član Lige naroda.

1952. Velika Britanija na ostrvima Monte Belo, pored severozapadne obale Australije, isprobala svoju prvu atomsku bombu.

1968. Predsednik Perua Fernando Belaunde Teri oboren u vojnom udaru Nacionalne revolucionarne hunte koju je predvodio general Huan Velasko Alvarado. Po dolasku na vlast, vojna hunta nacionalizovala nalazišta nafte i počela sveobuhvatnu agrarnu reformu.

1977. Umro srpski književni i pozorišni kritičar i istoričar književnosti Velibor Gligorić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti od 1965. do 1971, profesor Beogradskog univerziteta.

1981. Posle sedam meseci, irski nacionalisti u zatvoru Mejz u Belfastu obustavili štrajk glađu protiv britanskih vlasti. Tokom štrajka umrlo 10 zatvorenika.

1989. U okružnom sudu u Prištini počelo suđenje Azemu Vlasiju i trinaestorici kosovskih Albanaca optuženih za kontrarevolucionarno delovanje i organizovanje štrajka albanskih rudara u rudniku Stari trg.

1990. Istočna i Zapadna Nemačka se zvanično ponovo ujedinile posle 45 godina. Neformalno ujedinjenje počelo 9. novembra 1989. padom Berlinskog zida.

1991. Predsedništvo SFRJ u nepotpunom sastavu odlučilo da pređe na rad u uslovima neposredne ratne opasnosti, ocenivši da je građanski rat na pomolu i da su se za takav rad stekli uslovi predviđeni Ustavom. Od tada sednicama Predsedništva prisustvovali su samo članovi iz Srbije, Vojvodine, Kosova i Crne Gore, Predsedništvo nazvano "krnje Predsedništvo".

1995. Predsednik bivše jugoslovenske republike Makedonije Kiro Gligorov povređen u atentatu, u eksploziji automobila-bombe u centru Skoplja. Poginuli njegov vozač i prolaznik.

1997. Japanski voz na magnetnim jastucima vozeći 451 kilometar na čas oborio svetski rekord na eksperimentalnoj železničkoj deonici zapadno od Tokija.

1999. U saobraćajnoj nesreći na Ibarskoj magistrali kod Lazarevca poginula četiri člana Srpskog pokreta obnove, jedne od tada najjačih opozicionih političkih stranaka u Srbiji. Predsednik stranke Vuk Drašković, tom prilikom lakše povređen, optužio vlasti za ubistvo i atentat na njega.

1999. Prvi put posle Drugog svetskog rata, na parlamentarnim izborima u Austriji nacionalistička Slobodarska partija Jerga Hajdera osvojila drugo mesto u Parlamentu i dobila mogućnost da učestvuje u formiranju Vlade.

2001. Senat SAD odobrio sporazum o trgovinskoj saradnji s Vijetnamom, koji je toj zemlji obezbedio normalan trgovinski status i odnose sa SAD.

2003. Pakistan uspešno testirao nuklearni projektil Hatf-III dometa 290 kilometara.

2006. Umro je Piter Norman, australijski trkač, koji je na Olimpijadi u Meksiku 1968. osvojio srebrnu medalju u trci na 200 metara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.