Izvor: B92, 29.Okt.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan, 29. oktobar

Umrli Nemanjić, Černiševski, Pulicer, Gustav V i Koreli, rođeni Toledo, Gebels i Ejer, Turska republika, Crni utorak

439. Vandali, predvođeni kraljem Genserikom, osvojili Kartaginu, koja je postala glavni grad vandalske države u Africi.

1321. Umro srpski kralj Stefan Milutin Nemanjić. Tokom njegove vladavine, od 1282, Srbija proširila granice na severu i na jugu i doživela ekonomski i kulturni razvoj. Postavljene osnove zakonodavstva i državne uprave. Podigao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i obnovio više crkava i manastira.

1507. Rođen španski vojskovođa Fernando Alvares de Toledo, vojvoda od Albe. Kao namesnik Holandije sprovodio teror nad protivnicima španske krune, tokom kog je pogubljeno 18.000 ljudi. Preko svoje špijunske mreže podsticao progone protestanata u Francuskoj za vreme Katarine Mediči.

1814. Prvi parni ratni brod Fulton, koji je konstruisao Robert Fulton, porinut u njujorškoj luci.

1881. U Japanu osnovana prva nacionalna politička stranka.

1888. U Carigradu potpisana Konvencija o Sueckom kanalu, prema kojoj kanal treba da bude slobodan i otvoren, za vreme rata i u vreme mira, za sve trgovačke i ratne brodove bez razlike.

1889. Umro ruski pisac, književni kritičar i revolucionar Nikolaj Gavrilovič Černiševski. Njegovo političko delovanje u carskoj Rusiji prekinuto progonstvom u Sibir. Zalagao se za to da književnost bude oruđe društvene kritike, a u delu "Šta da se radi" izneo socijalističko-utopijske poglede na društvo.

1897. Rođen nemački nacistički političar Jozef Gebels, ministar prosvete i propagande u nacističkoj Nemačkoj, jedan od inspiratora antisemitskog terora. Nekoliko sati pred pad Berlina, u II svetskom ratu, izvršio samoubistvo s celom porodicom.

1910. Rođen engleski filozof Džuls Alfred Ejer. Njegova knjiga "Jezik, istina i logika" smatra se manifestom logičkog pozitivizma.

1911. Umro Džozef Pulicer, američki novinski magnat, jedan od začetnika tzv. žute štampe. Iz njegove fondacije svake godine se dodeljuje Pulicerove nagrade, za novinarstvo, karikaturu, istoriju SAD, poeziju, dramu, roman i muziku.

1918. Hrvatski sabor posle raspada Austro-Ugarske u I svetskom ratu proglasio raskid državno-pravnog odnosa s Habsburškom monarhijom i proglasio pristupanje Hrvatske Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca.

1923. Turska proglašena za republiku, general Mustafa Kemal Ataturk postao prvi predsednik.

1929. Krah Njujorške berze, Crni utorak, označio početak velike krize koja je uzdrmala temelje privrede SAD, a kasnije se proširila na ceo svet. Industrijska proizvodnja u razvijenim zemljama pala na nivo s početka veka, bez posla ostalo 26 miliona ljudi.

1950. Umro švedski kralj Gustav V. Tokom vladavine, od 1907, osigurao neutralan status Švedske u oba svetska rata.

1956. Dva dana uoči francusko-britanskog napada na Egipat izraelska vojska napala je poluostrvo Sinaj.

1964. Ujedinjena Republika Tanganjika, Zanzibar i Pemba promenila naziv u Tanzanija.

1996. U Beču održana aukcija oko 8.000 slika, skulptura i ostalih umetničkih dela koja su od austrijskih Jevreja u II svetskom ratu oteli austrijski i nemački nacisti. Prihod dodeljen ljudima koji su preživeli holokaust.

1998. Komisija Južne Afrike za istinu predala izveštaj predsedniku Nelsonu Mendeli. Bivši predsednik Bota, Mendelina bivša supruga Vini, Butelezi i Afrički nacionalni kongres optuženi za kršenje ljudskih prava.

1998. Veteran američke astronautike Džon Glen u 77. godini spejs-šatlom Diskaveri ponovo poleteo u kosmos, 36 godina posle svoje prve kosmičke misije.

1999. Predsednik Irana Muhamed Katami završio posetu Parizu, prvu od 1979, tokom koje je apelovao na globalnu toleranciju i bolje povezivanje sa Zapadom.

2000. Više od 30.000 ljudi u nemačkom gradu Diseldorfu demonstriralo protiv neonacista.

2001. Japan usvojio kontroverzni zakon koji japanskim oružanim snagama, prvi put posle II svetskog rata, dozvoljava da budu angažovane u inostranstvu, kao podrška napadima SAD u Avganistanu.

2001. Pod pritiskom predsednika Pakistana zatvoreno 12 pripadnika Islamskog militarističkog pokreta radi istrage o oružanom napadu na jednu hrišćansku crkvu, u kom je ubijeno 16 osoba.

2002. U požaru u petospratnom Međunarodnom trgovinskom centru u južno-vijetnamskom gradu Ho Ši Min poginula 61, povređeno više od 100 osoba.

2003. U Tokiju na smrt vešanjem osuđen Tomomas Nakagava, jedan od vođa japanskog kulta Strašnog suda, koji je 1995. učestvovao u napadu smrtonosnim nervnim gasom na tokijsku podzemnu železnicu, kada je umrlo 12 osoba.

2003. U 83. godini umro italijanski tenor Franko Koreli, jedan od najpopularnijih operskih pevača XX veka. Nastupao u vodećim svetskim kućama, od Skale u Milanu do opere Metropoliten u Njujorku.

2004. Lideri Evropske unije u Rimu potpisali evropski ustav, a 25 članica EU dobile imaju rok od dve godine za njegovu ratifikaciju.

2004. Arapska televizija Al Džazira emitovala snimak na kom vođa Al Kaide Osama bin Laden prvi put javno priznaje da stoji iza napada u SAD 11. septembra 2001.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.