Na današnji dan, 25. jun

Izvor: B92, 25.Jun.2022, 00:12

Na današnji dan, 25. jun

1847 - Oslobodjeni crni robovi iz Amerike su u Africi proglasili nezavisnu republiku Liberiju, koju su SAD priznale na isti dan 1862. godine.

1867 - Amerikanac Lisjen Smit (Lucien Smith) iz Ohaja patentirao je bodljikavu žicu. 1872 - Jezuiti su izbačeni iz Nemačke, 99 godina pošto je papa Klement XIV ukinuo taj rimokatolički red.

1876 - U bici kod Litl Big Horna, indijansko pleme Sijuksa je, pod komandom poglavice "Ludog Konja", pobedilo jedinicu Sedme konjičke divizije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << generala Džordža Armstronga Kastera (George, Custer) koji je je poginuo zajedno sa 264 vojnika svoje jedinice.

1900 - Rodjen je britanski admiral Luj Mauntbaten (Louis Mountbatten), prvi lord Admiraliteta (1954) i poslednji vicekralj Indije (1947-48).

1920 - U Vukovaru je završen Drugi kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije, na kojem su doneti novi program i statut, a naziv partije je izmenjen u Komunistička partija Jugoslavije.

1925 - U Užice je stigao prvi voz, nazvan "Ćira". Prestao je da saobraća 1974, kada je ukinuta pruga uskog koloseka.

1938 - Daglas Hajd (Douglas Hyde) je proglašen za prvog predsednika Irske Republike.

1942 - Britansko Ratno vazduhoplovstvo je u Drugom svetskom ratu zasulo bombama nemački grad Bremen, važnu pomorsku i podmorničku luku.

1950 - Napadom severnokorejskih trupa na Republiku Koreju (Južnu Koreju) počeo je Korejski rat.

1959 - SSSR je predložio uspostavljanje denuklearizovane zone na Balkanskom poluostrvu i u Jadranskom moru.

1963 - Premijer južne kongoanske provincije Katange, Moiz Čombe (Moise Tshombe) primoran je da podnese ostavku.

1966 - Jugoslavija i Vatikan su obnovili diplomatske odnose.

1975 - Predsednica Vlade Indije, Indira Gandi (Gandhi) proglasila je vanredno stanje da bi zaustavila kampanju za njeno povlačenje sa vlasti. Uhapšeni su lideri opozicije, sindikata i intelektualci.

1975 - Mozambik je, posle 477 godina, stekao nezavisnost od Portugalije, a prvi predsednik postao je Samora Mašel (Machel), lider Fronta za oslobođenje Mozambika (Frelimo).

1988 - U Luksemburgu je potpisana Deklaracija o uspostavljanju zvaničnih odnosa Evropske zajednice i sovjetskog Saveta za uzajamnu ekonomsku pomoć (SEV).

1991 - Poslednje sovjetske jedinice napustile su Čehoslovačku, 23 godine posle vojne intervencije Varšavskog pakta kojom je prekinuta reformistička politika Aleksandra Dubčeka (Alexander Dubcek).

1991 - Slovenija i Hrvatska proglasile su nezavisnost od jugoslovenske federacije. To je pojačalo napetost unutar federalne države, koja je u narednim mesecima eskalirala u rat u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini.

1993 - Kim Kembl (Campbell) postala je prva premijerka Kanade.

1995 - Šeik Hamad bin Kalifa Al Tani (Khalifa, Thani) državnim udarom je zbacio s vlasti svog oca, šeika Kalifu, emira Katara.

1996 - U eksploziji kamiona-bombe u naselju američke vojske kod grada Dahrana u Saudijskoj Arabiji, poginulo je 19 Amerikanaca i ranjeno još 400 ljudi. Za napad su optuženi pripadnici saudijske militarističke grupe Hezbolaha.

1997 - Umro je francuski okeanograf Žak Iv Kusto (Jacques-Yves Cousteau). Konstruisao je ronilački aparat "vodena pluća" (Aqualung) i filmsku kameru za podvodno snimanje. Dobitnik je tri Oskara, a za film "Svet tišine", koji je snimio s francuskim režiserom Lujom Malom (Louis Malle), dobio je "Zlatnu palmu" na festivalu u Kanu 1956.

1999 - SAD su ponudile nagradu od pet miliona dolara za informacije koje bi omogućile hapšenje ratnih lidera bosanskih Srba i predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, optuženih za ratne zločine.

2001 - U Albaniji je vladajuća Socijalistička partija proglasila pobedu na parlamentarnim izborima, uprkos neredima koji su za posledicu imali zatvaranje 15 izbornih jedinica.

2001 - Indonežanski predsednik Abdurahman Vahid (Abdurrahman Wahid) doputovao je u zvaničnu posetu Australiji, prvu posle 26 godina, čime je započela nova era u odnosima tih dveju zemalja.

2003 - SAD su zamrzle finansijsku imovinu 55 bivših zvaničnika Iraka, uključujući i predsednika Sadama Huseina.

2005 - Na predsedničkim izborima u Iranu pobedio je ultrakonzervativni gradonačelnik Teherana Mahmud Ahmadinedžad.

2008 - Britanska kraljica Elizabeta II je Robertu Mugabeu oduzela vitešku titulu dodeljenu 14 godina ranije, jer je njegov režim kršio ljudska prava i podrivao demokratske procese u Zimbabveu. U prvom krugu predsedničkih izbora u Zimbabveu je pobedio Pokret za demokratske promene, a potom su policija i snage bezbednosti pod kontrolom Mugabea počele surov obračun s pristalicama opozicije, u kojem je ubijeno 35 ljudi, dok je 3.000 brutalno prebijano.

2009 - Umrla je američka glumica Fara Foset (Farrah Fawcett), pop ikona 1970-ih i zvezda serije "Čarlijevi andjeli".

2009 - Umro je Majkl Džekson (50), svetska pop zvezda. Karijeru je počeo kao dete s braćom u grupi Džekson 5, solo karijeru albumom "Got To Be There", a najveći muzički iskorak je napravio albumom "Thriller" (1982.) Dva puta je uvršćen u "Hol slavnih rokenrola", dobio je 13 nagrada Gremi, na prvom mestu Bilbordove liste bio je više puta od bilo kojeg drugog muškog izvodjača u istoriji. Milione dolara je dao u humanitarne svrhe.

2013 - Evropska Unija je za četiri meseca odložila novi krug pristupnih pregovora s Turskom zbog odnosa Ankare prema antivladinim demonstracijama. Turska je pristupne pregovore sa EU počela 2005. godine.

2015 - Amnesti internešenel (Amnesty International - AI) su upozorile na porast broja izbeglica koje stižu do grčkih ostrva u Egejskom moru i apelovala na šefove država i vlada Evrope da se više angažuju na rešavanju svetske izbegličke krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.