Izvor: B92, 25.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan, 25. januar

Rođena Virdžinija Vulf, umrli Vasa Pelagić, Al Kapone, Peđa Milosavljević i Nikola Koljević, izašla "Politika", osnovana Liga naroda

1579. Severne nizozemske pokrajine Holandija, Zelandija, Utreht, Gelderlend, Frizija, Groningen i Overajsel proglasile Utrehtsku uniju radi suprotstavljanja španskoj vlasti. Unija se 1581. otcepila od Španije, a Vestfalskim mirom 1648. dobila nezavisnost i potom prihvatila naziv Holandija, prema najvećoj i najbogatijoj provinciji.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />1759. Rođen škotski pesnik Robert Berns, poslednji veliki pesnik koji je pisao na škotskom dijalektu. Nastavio i do savršenstva doveo tradiciju škotske narodne poezije.

1831. Poljski parlament proglasio nezavisnost Poljske i svrgnuo ruskog cara Nikolaja I sa poljskog prestola. Veliki deo Varšavskog vojvodstva, Poljsko kraljevstvo, 1815. priključen Rusiji, a ruski car postao i kralj Poljske. Rusi u septembru ugušili poljski ustanak, ukinut Ustav i raspušten Sejm.

1878. U rusko-turskom ratu potopljen turski brod pošto su ga Rusi pogodili torpedom. To je bio prvi brod pogođen i potopljen tim podvodnim projektilom.

1882. Rođena engleska književnica Adelina Virdžinija Vulf, autor psiholoških romana u kojima je koristila tehniku unutrašnjeg monologa i toka svesti. Ubraja se u najbolje engleske romanopisce XX veka. U nastupu depresije izazvane izvršila samoubistvo 1941.

1899. U Požarevačkom zatvoru umro srpski revolucionar i publicista Vasa Pelagić, jedan od prvih pobornika ideje socijalizma u Srbiji i na Balkanu. Bio plodan i popularan pisac, a radovi objavljeni za njegovog života štampani u 250.000 primeraka.

1904. U Beogradu počeo da izlazi dnevni list "Politika", čiji je osnivač i prvi urednik bio Vladislav Ribnikar.

1919. Osnovana Liga naroda, preteča Ujedinjenih nacija.

1924. U francuskom gradu Šamoni otvorene prve zimske Olimpijske igre.

1942. Tajland u Drugom svetskom ratu objavio rat Velikoj Britaniji i SAD.

1947. Umro najpoznatiji američki gangster Al Kapone. Organizator podzemlja u Čikagu i šef jednog od najvećih gangsterskih gangova, bio u zatvoru od 1931. do 1939. zbog utaje poreza.

1961. Predsednik SAD Džon Kenedi u Stejt departmentu u održao prvu konferenciju za novinare koju je televizija prenosila. Kenedi odgovorio na 31 pitanje.

1971. General Idi Amin vojnim udarom oborio sa vlasti predsednika Ugande Miltona Obotea i potom se proglasio za predsednika.

1978. Umro srpski pisac Skender Kulenović, član Srpske akademije nauka i umetnosti, autor poeme "Stojanka, majka Knežpoljka". Posle Drugog svetskog rata bio direktor Drame u sarajevskom pozorištu i urednik beogradske izdavačke kuće "Prosveta".

1983. Kineske vlasti preinačile u doživotnu robiju smrtnu kaznu izrečenu istog dana 1981. Mao Cedungovoj udovici Đang Ćin.

1987. Umro istaknut srpski slikar Predrag Peđa Milosavljević, član Srpske akademije nauka i umetnosti. Međunarodnu reputaciju stekao 1937. na izložbi u Parizu, kada je dobio "Gran pri".

1991. Skupština Makedonije, jedne od republika SFRJ, usvojila deklaraciju o nezavisnosti i platformu za pregovore o budućnosti Jugoslavije.

1996. Parlamentarna Skupština Saveta Evrope primila Rusiju u članstvo te organizacije i pored oštrih kritika zbog ruskog vojnog angažovanja u Čečeniji.

1997. Od teških povreda dobijenih prilikom pokušaja samoubistva 16. januara, na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu umro srpski književnik i bivši potpredsednik Republike Srpske Nikola Koljević.

1999. U seriji zemljotresa u Kolumbiji, koji je pogodio regiju uzgajivača kafe, poginulo oko 2.000 ljudi, a na stotine hiljada ostalo bez domova.

2000. Pripadnici SFOR-a u Višegradu uhapsili Mitra Vasiljevića optuženog za ratne zločine tokom rata u Bosni i Hercegovini, od 1992. do 1995.

2001. Izraelski i palestinski pregovarači saopštili da su postigli izvestan uspeh u pregovorima oko granica buduće palestinske države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.