Izvor: B92, 24.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan, 24. april

Umrli Defo, Bogišić, Simpson i Vajskopf, II srpski ustanak, rođeni Miljanov, Peten i Meklejn, Uskršnji ustanak, oslobođen Dahau

1731. Umro engleski pisac Danijel Defo, autor romana "Robinson Kruso".

1792. Francuski kapetan Klod-Žozef Ruže de Lil komponovao "Marseljezu", kasnije izabranu za himnu Francuske.

1815. U Takovu, pod vođstvom Miloša Obrenovića, počeo II srpski ustanak protiv turske vlasti. Ustanak okončan sporazumom kojim je Srbija dobila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samoupravu. Miloš Obrenović se kasnije izborio za položaj autonomne kneževine i naslednog kneza.

1833. Rođen crnogorski vojvoda i pisac Marko Miljanov Popović, koji se istakao u borbi protiv Turaka. Naučio da čita i piše u 50. godini, kada se povukao iz javnog života zbog neslaganja s politikom knjaza Nikole I Petrovića Njegoša.

1856. Rođen francuski maršal Filip Peten, heroj iz I svetskog rata posle pobede nad Nemcima kod Verdena. U II svetskom ratu sarađivao s nacističkom Nemačkom i bio na čelu kvislinške vlade u Višiju.

1898. Španija objavila rat SAD kao odgovor na ultimatum administracije SAD da se španska vlast povuče sa Kube.

1903. Umro pravnik i istoričar Valtazar Bogišić, ministar pravde u Crnoj Gori od 1893. do 1899. i autor dela "Opšti imovinski zakonik za knjaževinu Crnu Goru", koji je 1888. napisao na zahtev crnogorskog knjaza Nikole I Petrovića Njegoša.

1916. U Dablinu počeo antibritanski ustanak, Uskršnji ustanak, za nezavisnu Irsku Republiku. Britanske trupe ugušile ustanak za šest dana.

1934. Rođena američka filmska glumica Širli Meklejn. Za ulogu u filmu "Vreme nežnosti" dobila Oskara.

1945. Trupe SAD u II svetskom ratu oslobodile nemački koncentracioni logor Dahau.

1950. Formirana država Jordan, spajanjem kraljevine Transjordanija i Palestine pod jordanskom okupacijom.

1967. Tokom prizemljenja vasionskog broda Sojuz 1 poginuo sovjetski kosmonaut Vladimir Mihajlovič Komarov.

1970. Kina lansirala prvi veštački satelit.

1975. Tri osobe poginule u napadu nemačke terorističke grupe Bader-Majnhof na ambasadu Nemačke u Stokholmu.

1986. Umrla Volis Simpson. Udajom za britanskog kralja Edvarda VIII postala vojvotkinja od Vindzora. Ne želeći da se odrekne braka sa Amerikankom, već jednom razvedenom i neplemićkog porekla, kralj abdicirao 1936.

1987. Slobodan Milošević, predsednik Predsedništva Saveza komunista Srbije, posetio Kosovo Polje i dao podršku Srbima sa Kosova koji su se žalili na sve agresivniji nacionalizam kosovskih Albanaca. Ta podrška, simbolično izražena rečenicom "Niko ne sme da vas bije", označila početak srpskog populističkog talasa na čijem će čelu u narednih 13 godina biti Slobodan Milošević.

1991. Vlada Južne Afrike saopštila da je postigla dogovor sa Afričkim nacionalnim kongresom Nelsona Mandele da do 30. aprila 1991. oslobodi sve političke zatvorenike.

1992. Gerilski lideri u Avganistanu dogovorili se da Savet od 50 članova preuzme vlast posle rušenja komunističkog režima Nadžibulaha.

1996. Palestinski parlament u izbeglištvu iz povelje Palestinske oslobodilačke organizacije izbacio odredbu o uništenju Izraela.

1996. U Pekingu, predsednici Rusije i Kine Boris Jeljcin i Džijang Cemin dogovorili se o novim odnosima dve zemlje.

2002. U svom domu u Njujorku u 94. godini umro fizičar i profesor u penziji Masačusetskog instituta za tehnologiju Viktor F. Vajskopf. Iz Beča došao u SAD 1937. i kasnije bio jedan od izumitelja atomske bombe, potom zagovornik kontrole nuklearnog oružja.

2003. Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije podnelo Okružnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića i osam osoba osumnjičenih za umešanost u ubistvo bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.

2003. Južnoafrički sud osudio heroinu antiaparthejda Vini Madikizela-Mandela, bivšu suprugu Nelsona Mandele, na šest godina zatvora zbog prevare i krađe. Kazna joj posle žalbe smanjena na tri i po godine zatvora.

2004. Papa Jovan Pavle II postavio opaticu na odgovornu poziciju u Rimokatoličkoj crkvi, treće mesto u kongregaciji koja rukovodi verskim redovima, što je najviše mesto koje je neka opatica ikada zauzela u administraciji Rimokatoličke crkve.

2004. SAD ublažile ekonomske sankcije Libiji pošto je napustila program proizvodnje oružja za masovno uništenje. Sankcije na snazi od 1986.

2004. Kiparski Grci dvotrećinskom većinom na referendumu odbili ujedinjenje s kiparskim Turcima i tako sprečili da ceo Kipar uđe u Evropsku uniju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.