Na današnji dan, 23. oktobar

Izvor: B92, 23.Okt.2018, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan, 23. oktobar

42. p.n.e. - Samoubistvo je izvršio Marko Junije Brut (Marcus Iunius Brutus), jedan od vođa zavere u kojoj je 44. ubijen Julije Cezar. Brut se ubio posle poraza koji su republikanskoj vojsci u bici kod Filipa nanele snage Marka Antonija i Oktavijana.

1596 - Turska vojska sultana Muhameda III je kod Erlaua u Mađarskoj porazila austrijske trupe nadvojvode Maksimilijana (Maximilian).

1789 - Rođen je srpski novinar i publicista Dimitrije Davidović, autor prvog ustava u modernoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << srpskoj istoriji poznatog pod imenom Sretenjski ustav (1835). Pokrenuo je i uređivao "Novine serbske" (1813-22) u Beču, a potom je kratko vreme bio ministar prosvete i urednik prvih novina u Srbiji Miloša Obrenovića.

1817 - Rođen je francuski leksikograf i enciklopedista Pjer Atanaz Larus (Pierre Athanase Larousse), izdavač "Velikog svetskog rečnika XIX veka" u 17 tomova. Izdavačka kuća "Larus" je posle njegove smrti 1875. nastavila izdavanje enciklopedijskih rečnika.

1912 - Počela je bitka kod Kumanova u Prvom balkanskom ratu u kojoj je srpska vojska nanela težak poraz turskim trupama i prisilila ih da se povuku ka Bitolju.

1917 - Američke snage stupile su u prve borbene akcije u Prvom svetskom ratu, kod Linevila u Francuskoj.

1917 - Na sednici Centralnog komiteta ruske Socijalističke radničke partije (boljševika) doneta je odluka o podizanju oružanog ustanka. U pripremama i izvođenju Oktobarske revolucije od tada neposredno učestvuje Vladimir Iljič Uljanov (Lenjin).

1940 - Rođen je brazilski fudbaler Edson Arantes do Nasimento (Nascimento), poznat kao Pele, koji se smatra najboljim igračem u istoriji fudbala.

1942 - Britanska Osma armija generala Bernarda Montgomerija (Montgomery) počela je ofanzivu protiv nemačkih snaga pod komandom Ervina Romela u egipatskoj pustinji kod mesta El Alamejn. Jedna od najznačajnijih bitaka u Drugom svetskom ratu okončana je 12 dana kasnije pobedom Britanaca, nakon čega je usledilo iskrcavanje saveznika na tlo severne Afrike.

1944 - Sovjetska Crvena armija ušla je u Drugom svetskom ratu u Mađarsku.

1944 - Prebacujući se preko Dunava u tek oslobođeni Beograd, u Drugom svetskom ratu je poginuo Ivan Milutinović, jedan od vođa Narodnooslobodilačkog rata i visoki funkcioner Komunističke partije Jugoslavije.

1944 - U filipinskom zalivu Lejte počela je jedna od najvećih pomorsko-vazdušnih bitaka u Drugom svetskom ratu, u kojoj je učestvovala gotovo cela japanska flota i tri četvrtine flote SAD. Okončana je porazom Japanaca 25. oktobra.

1954 - Posle serije sastanaka u Parizu, SSSR, SAD, Velika Britanija i Francuska sporazumele su se da okončaju okupaciju Nemačke.

1956 - Uličnim demonstracijama studenata i radnika u Mađarskoj je počela antikomunistička pobuna, koju su sovjetske trupe ugušile u krvi 4. novembra 1956.

1958 - Ruski pisac Boris Pasternak dobio je Nobelovu nagradu za književnost za roman "Doktor Živago" koji je postao bestseler na Zapadu, dok u SSSR tada još nije bio objavljen.

1961 - Bivšem generalnom sekretaru UN Šveđaninu Hjalmaru Agne Dagu Hamaršeldu (Hammarskjoeld), koji je pod nerazjašnjenim okolnostima poginuo u avionu u vreme kongoanske krize, posthumno je dodeljena Nobelova nagrada za mir.

1973 - Severnovijetnamski mirovni pregovarač Le Duk To odbio je Nobelovu nagradu za mir uz obrazloženje da u njegovoj zemlji još nema mira.

1983 - U napadu sa kamionima napunjenim eksplozivom na štab američkih marinaca u Bejrutu i obližnju zgradu u kojoj su bili francuski vojnici, poginuo je 241 američki vojnik i 58 francuskih vojnika.

1983 - Na akušerskoj klinici u Zagrebu rođena je prva jugoslovenska beba iz epruvete.

1990 - Ukrajinski premijer Vitalij Masol je prinuđen da podnese ostavku posle masovnih studentskih protesta. To je bio prvi funkcioner Sovjetskog Saveza koji je otišao sa vlasti pod pritiskom javnosti.

1991 - Predstavnici 19 zemalja potpisali su na međunarodnoj konferenciji u Parizu u organizaciji UN mirovni sporazum radi okončanja 13-godišnjeg građanskog rata u Kambodži.

2001 - IRA je objavila da počinje razoružavanje, posle čega je Velika Britanija ukinula četiri bezbednosna punkta.

2002 - Čečenski teroristi su upali u moskovsko pozorište Dubravka I oko 800 taoca držali tri dana u zatočeništvu, zahtevajući povlačenje ruskih snaga iz Čečenije. Prilikom upada ruskih specijalaca u pozorište poginulo je 37 otmičara i 67 talaca, dok je njih 750 oslobođeno.

2003 - Čang Mej-ling, udovica Čang Kaj-šeka i nekada najmoćnija žena u Kini, umrla je u svom domu u Njujorku.

2004 - Na Kosovu su održani parlamentarni izbori, koje je većina kosovskih Srba bojkotovala. To su drugi izbori od 1999. kada su vlast u toj pokrajini preuzele UN.

2008 – U eksploziji bombe podmetnute pod automobil ubijen je hrvatski novinar Ivo Pukanić, glavni i odgovorni urednik nedeljnika "Nacional".

2012 - Preminuo je Vilhelm Brase (Wilhelm Brasse), fotograf koji je u Aušvicu po nalogu nacista snimio između 40.000 i 50.000 fotografija logoraša osuđenih na smrt, a čiji su sačuvani negativi pomogli da odgovorni za ova zlodela budu osuđeni.

2017 - Na parlamentarnim izborima u Japanu Liberalno demokratska partija premijera Šinzo Abea (Shinzo) zajedno sa koalicionim partnerima osvojila je gotovo dve trećine mesta u Donjem domu parlamenta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.