Na današnji dan, 13. mart

Izvor: B92, 13.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na današnji dan, 13. mart

Portret Ive Andrića

Umrli Hektorović, Entonijeva, Andrić i Aleksić, uhapšen Mihailović, uvedeno višestranačje u SSSR, poplave u Kaliforniji, otkriven Uran.

1325. Asteci osnovali naseobinu Tenočtitlan, kasnije prestonicu Asteškog carstva, na mestu današnjeg Sijudad Meksika.

1567. Nemački plaćenici koje je unajmila holandska vladarka Margareta od Parme ubili 2.000 kalvinista.

1572. U Starigradu, na ostrvu Hvar, umro Petar Hektorović, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << autor speva "Ribanje i ribarsko prigovaranje", izuzetno vrednog književno-istorijskog dokumenta, u kom je Hektorović, pored autobiografskih, zabeležio dragocene etnografske podatke i neke narodne lirske i epske pesme, među njima srpsku narodnu pesmu "Kraljević Marko i brat mu Andrijaš". Preveo spev "Remedia amoris" rimskog pesnika Ovidija.

1781. Engleski astronom nemačkog porekla Vilijam Heršel otkrio sedmu planetu Sunčevog sistema, kasnije nazvanu Uran.

1809. Posle neuspeha u ratu s Rusijom i Danskom 1808, oficirskom zaverom zbačen švedski kralj Gustav IV.

1848. Pod pritiskom demonstracija i pobune u Beču, austrijski kancelar Klemens Meternih podneo ostavku. Potom pobegao u Veliku Britaniju, a hiljadama gnevnih Bečlija koje su opkolile dvor car Ferdinand I obećao Ustav.

1865. Tokom Američkog građanskog rata Kongres Konfederacije, pod predsednikom Džefersonom Dejvisom, žestokim protivnikom ukidanja ropstva, doneo zakon kojim je robovima dozvoljeno, u zamenu za slobodu, da budu vojnici u južnjačkoj armiji.

1881. U atentatu u Petrogradu ubijen ruski car Aleksandar II. Atentat izvršili članovi tajnog terorističkog udruženja Narodna volja.

1906. Umrla Suzan Entoni, začetnica i liderka pokreta za prava žena u SAD. Napisala "Istoriju ženskog prava glasa".

1913. Kanbera postala glavni grad Australije.

1928. Posle pucanja brane "Sent Frensis", na oko 60 kilometara severno od Los Anđelesa, u vodi koja je preplavila dolinu utopilo se najmanje 450 ljudi.

1946. Pripadnici jugoslovenske službe državne bezbednosti uhapsili generala i komandanta kraljevske vojske u Drugom svetskom ratu Dragoljuba Dražu Mihailovića. Na suđenju pred Vojnim sudom u Beogradu Mihailović osuđen na smrt zbog izdaje. Streljan 17. jula iste godine.

1972. Velika Britanija i Kina saglasile se da razmene ambasadore 22 godine pošto je London priznao vladu u Pekingu. Velika Britanija zatvorila konzulat na Tajvanu.

1975. Umro Ivo Andrić, jedan od najvećih jugoslovenskih pisaca XX veka, čije je delo donelo ugled i međunarodno priznanje jugoslovenskoj književnosti. Jedini jugoslovenski književnik koji je dobio Nobelovu nagrade za književnost, 1961.

1990. Sovjetski parlament izglasao uvođenje višepartijskog sistema, posle 72-godišnjeg monopola Komunističke partije na vlast.

1992. U zemljotresu na istoku Turske poginulo najmanje 570 ljudi.

1995. U Beogradu u 72. godini umro popularni pozorišni i filmski glumac Mija Aleksić.

1996. U mestu Danblejn, na oko 40 kilometara severno od Glazgova, naoružan čovek u gimnastičkoj sali osnovne škole ubio 16 učenika prvog razreda, uzrasta između pet i šest godina, i njihovu učiteljicu, ranio još 13 đaka i potom izvršio samoubistvo.

1998. Predsednik Južne Koreje Kim Dae Džong, i sam zatvaran zbog političkih uverenja, doneo odluku o masovnoj amnestiji koja je obuhvatila više od pet miliona osoba, od političkih zatvorenika do pijanih vozača kojima su bile oduzete vozačke dozvole.

1999. Na Kosovu, u eksplozijama bombi u centru Podujeva i na pijaci u Kosovskoj Mitrovici, poginulo šest i povređeno više od 50 ljudi, a u napadima oružane formacije kosovskih Albanaca, Oslobodilačke vojske Kosova, kod Vučitrna poginula dva

pripadnika Vojske Jugoslavije.

2001. Bivši gradonačelnik Bosanskog Šamca Blagoje Simić, protiv kog je Međunarodni sud za ratne zločine podigao optužnicu 1995. za zločine tokom rata u BiH, od 1992. do 1995, predao se tom sudu.

2002. Vlada Angole proglasila jednostrano primirje u 27-godišnjem građanskom ratu s pobunjenicima, pripadnicima Nacionalne unije za nezavisnost Angole.

2004. U 98. godini umro austrijski kardinal Franc Kenig, poznat po zaslugama u povezivanju vera. Godinama radio na uspostavljanju veza Vatikana i komunističkih država. Na njegovu inicijativu 1964. osnovana fondacija Pro orijente, koja se bavi dijalogom rimokatoličke i pravoslavne crkve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.