Na današnji dan, 11. oktobar

Izvor: B92, 11.Okt.2023, 00:02

Na današnji dan, 11. oktobar

1521. - Papa Lav X dodelio je engleskom kralju Henriju VIII titulu „Branitelja vere“ pošto je kralj objavio knjigu u kojoj je osudio ideje verskog reformatora Martina Lutera. Henri VIII je 12 godina kasnije osporio autoritet rimokatoličke crkve, a 1534. se proglasio poglavarom anglikanske crkve.

1531. - Vojska švajcarskih katoličkih kantona porazila je kod Kapela snage grada Ciriha i njegovih protestantskih saveznika.

1698. - Sporazum u Den Hagu između Engleske i Francuske.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
1871. - Austrougarske vlasti su ugušile Rakovičku bunu i ubile njenog vođu Eugena Kvaternika.

1882. - Ilkin atentat: Jelena-Ilka Marković pokušala, u činu lične osvete, da ubije srpskog kralja Milana Obrenovića u beogradskoj Sabornoj crkvi.

1899. - Počeo je Drugi burski rat između južnoafričkih burskih država Transval i Oranje i Velike Britanije.

1939. - Grupa američkih naučnika, među kojima i Albert Ajnštajn, obavestili su predsednika SAD Frenklina D. Ruzvelta o mogućnosti proizvodnje atomske bombe.

1942. - Američka mornarica je u bici kod rta Esperans kod severozapadne obale Gvadalkanala presrela i porazila japansku flotu poslatu da uništi Hendersonovo polje.

1962 - Papa Jovan XXIII otvorio je u bazilici Svetog Petra u Rimu Drugi vatikanski sabor, prvi takav skup od 1870. Sabor je trajao do 1965. i najavio je značajne reforme katoličke crkve u njenom prilagođavanju modernom svetu.

1976 — U Kini je, pod optužbom za zaveru uhapšena Četvoročlana banda - udovica Mao Cedunga Đang Čing i tri bivša visoka funkcionera.

1980 — Dvojica sovjetskih kosmonauta okončali su dotad najdužu misiju u kosmosu. U brodu „Saljut 6“ oni su proveli u svemiru 185 dana.

1985. - Četiri američka lovca presrela su egipatski avion sa otmičarima italijanskog putničkog broda „Akile Lauro“ i primorali ga da sleti na Siciliju, gde su otmičari uhapšeni. Otmičari su se 9. oktobra predali egipatskim vlastima koje su im odobrile da odlete u Tunis.

1988. - Govor pape Jovana Pavla II prekinut je u Evropskom parlamentu u Strazburu kada je britanski poslanik iz Severne Irske, protestantski sveštenik Ijan Pejsli, počeo da uzvikuje „antihrist“, razvivši transparent na kojem je pisalo „Jovan Pavle II - antihrist“.

1993. - U atentatu u Oslu teško je ranjen Vilijam Nigard, norveški izdavač „Satanskih stihova“ Salmana Rušdija, britanskog pisca indijskog porekla, kojeg je iranski verski vođa Homeini osudio na smrt.

1998. - Ni nakon sedmočasovnih razgovora u sedmoj rundi pregovora, predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević i specijalni američki izaslanik Ričard Holbruk nisu postigli dogovor oko rešavanja kosovske krize na osnovu rezolucije UN od 23. septembra. Pored pretnji vojnom intervencijom NATO-a, Milošević je odbio Verifikacionu misiju koja bi pratila sprovođenje rezolucije.

2002. - Vojni sud u Nišu osudio je četiri pripadnika Vojske Jugoslavije na višegodišnje kazne zatvora zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom tokom rata na Kosovu.

2018 .- Nemački lanac trgovine „Lidl" je svečano otvorio prvih 16 marketa u 12 gradova Srbije. Na otvaranje je već prvog dana pohrlilo stotine hiljada građana, što nije prošlo bez incidenata, a u Leskovcu je intervenisala i policija nakon što je izbila tuča za jeftinom piletinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.