NE PRŽITE RIBU!

Izvor: Kurir, 05.Jun.2011, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE PRŽITE RIBU!

Svi već dobro znamo da je riba veoma zdrava jer sadrži velike količine korisnih omega-3 masnih kiselina, a nutricionisti ovu namirnicu posebno preporučuju u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova.

Masnije ribe poput lososa, haringe i tunjevine sadrže najveće količine zdravih masnih kiselina, dok je kod slatkovodnih riba ova količina nešto manja. Ove nezasićene masne kiseline smanjuju nivo triglicerida u krvi, održavaju krvni pritisak, jačaju imunitet, smanjuju rizik od zgrušavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << krvi, a kod dece jačaju pamćenje i pomažu u procesu poboljšanja učenja.

Poslednja istraživanja pokazuju da zapravo nije važna samo količina ribe koju jedemo, nego i način na koji se ona sprema. Stručnjaci savetuju da se na našim jelovnicima bar dva puta sedmično nađe riba, ali ona pečena ili na roštilju ili u rerni, a nikako pržena u masnoći. Naime, prženjem ribe smanjujemo njenu hranljivu vrednost i uništavamo važne supstance koje čuvaju zdravlje srca.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.