Izvor: Kurir, 05.Jun.2011, 09:59 (ažurirano 02.Apr.2020.)
NE PRŽITE RIBU!
Svi već dobro znamo da je riba veoma zdrava jer sadrži velike količine korisnih omega-3 masnih kiselina, a nutricionisti ovu namirnicu posebno preporučuju u očuvanju zdravlja srca i krvnih sudova.
Masnije ribe poput lososa, haringe i tunjevine sadrže najveće količine zdravih masnih kiselina, dok je kod slatkovodnih riba ova količina nešto manja. Ove nezasićene masne kiseline smanjuju nivo triglicerida u krvi, održavaju krvni pritisak, jačaju imunitet, smanjuju rizik od zgrušavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << krvi, a kod dece jačaju pamćenje i pomažu u procesu poboljšanja učenja.
Poslednja istraživanja pokazuju da zapravo nije važna samo količina ribe koju jedemo, nego i način na koji se ona sprema. Stručnjaci savetuju da se na našim jelovnicima bar dva puta sedmično nađe riba, ali ona pečena ili na roštilju ili u rerni, a nikako pržena u masnoći. Naime, prženjem ribe smanjujemo njenu hranljivu vrednost i uništavamo važne supstance koje čuvaju zdravlje srca.