Prva posada NASA-e u poslednjih 50 godina uključuje jednu ženu i tri muškarca

Izvor: VOA, 03.Apr.2023, 11:59

Prva posada NASA-e u poslednjih 50 godina uključuje jednu ženu i tri muškarca

Američka agencija za svemirska istraživanja (NASA) objavila je sastav posade imena koja će leteti oko Meseca do kraja 2024. godine. Sastoji se od jedne žene i trojice muškaraca. Troje Amerikanaca i jedan Kanađanin predstavljeni su tokom ceremonije u Hjustonu, domu astronauta, kao i Kontrole misije. "Ovo je posada čovečanstva“, izjavio je na ceremoniji administrator NASA-e Bil Nelson. Komandantu misije, Ridu Vajsemanu, pridružiće se Viktor Glover, afroamerikanac, mornarički avijatičar, Kristina Koh, koja drži svetski rekord za najduži svemirski let žene, i Kanađanin Džeremi Hensen. Svi su svemirski veterani osim Hensena. "Ovo je veliki dan. Imamo mnogo razloga za slavlje i to je mnogo više od četiri imena koja su najavljena “, rekao je Glover. Osim što će na put oko Meseca poslati prvu ženu i prvog astronauta koji nije belac, američka svemirska agencija se nada da će uspostaviti trajno ljudsko prisustvo na površini Meseca i na kraju pokrenuti putovanje na Mars. Administrator NASA-e Bil Nelson rekao je ove nedelje na samitu "Šta je sledeće", koji je organizovao Aksios, da očekuje misiju sa posadom na Mars do 2040. Desetodnevna misija Artemis II će testirati NASA-inu moćnu raketu Spejs lanč sistem, kao i sisteme za održavanje života na brodu Orion. Prva misija Artemis završena je u decembru kapsulom Orion bez posade koja se bezbedno vraća na Zemlju nakon 25-dnevnog putovanja oko Meseca. Tokom putovanja oko Zemljinog satelita u orbiti i nazad, Orion je zabeležio više od 1,6 miliona kilometara i otišao dalje od Zemlje nego bilo koja prethodna naseljiva svemirska letelica. Nelson je takođe upitan na samitu Aksios da li NASA može da se pridržava svog rasporeda sletanja astronauta na južni pol Meseca krajem 2025. godine. "Svemir je težak", rekao je Nelson. "Morate da sačekate dok ne saznate da je nešto bezbedno koliko je moguće,, jer živite na ivici". "Dakle, nisam toliko zabrinut za vreme", rekao je. "Nećemo lansirati dok to ne bude ispravno." Samo 12 ljudi - svi su belci - kročilo je do danas na Mesec.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

NASA objavila imena astronauta za prvu misiju ka Mesecu posle 50 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Apr.2023

NASA je danas imenovala četiri astronauta koji će ići ka Mesecu krajem sledeće godine, među kojima su jedna žena i tri muškarca, prvi put posle 50 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Objavljen sastav posade misije Artemis 2

Izvor: VOA, 03.Apr.2023

NASA je objavila imena četvoro astronauta koji će leteti oko Meseca do kraja 2024. Posadu čine komandant misije Rid Vajseman, Viktor Glover, Kristina Koh, i Džeremi Hensen. Viktor Glover prvi je Afroamerikanac koga NASA šalje u svemirsku misiju na Mesec, dok je Kristina Koh žena na letu prema...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.